Hatalmas napelempark épül, csak kivágnak hozzá 80 hektár erdőt

  • narancs.hu
  • 2019. február 22.

Belpol

De a területet eleve kivágásra szánták.

Inárcson fellendült a napelembiznisz – írja az Index. A portálnak egy olvasójuk mesélt arról, hogy Inárcson épp az ország nagyszabású napelemparkját tervezik létrehozni, amely állítólag Paksnál is több áramot termelhet, de a 100 hektáros napelempark épp 80 hektárnyi erdő helyén fog elterülni.

Az Inárcsi Naperőmű 1. és Inárcsi Naperőmű 2. már 2018-ban elkészült, a bővítést pedig hosszú ideje tervezték.

A polgármester az Indexnek megerősítette, hogy valóban két újabb, egyenként 49,9 MW-os naperőművet készülnek kiépíteni a település ipari külterületén, ezt a Virgin Solar Kft. és az EZRT-Solar Finance Kft. végzi.

Ahogy írják, a két naperőmű összes területigénye 156,26 hektár. A beruházás összesen 89 hektár erdőt érint, amelyet azonban rendeltetését tekintve eleve ipari faanyag kitermelésére telepítették, tehát nem őshonos akác erdő. A csereerdősítés során 91,57 hektár méretű új, nem invazív fajokból álló erdőt telepít a fejlesztő - mondták el.

A kiválasztott fás területet tehát a polgármester és a vállalkozók szerint sem érinti természetvédelmi oltalom. Szakértői vizsgálatok szerint pedig a következő években mindenképp feldolgoznák a fákat.

Az inárcsi lakosok azonban a tájékoztatás hiányára is panaszkodtak, többen nincsenek tisztában vele, mi lesz az erdős terület sorsa. Az önkormányzat ugyan tartott közmeghallgatást a napelemparkról, de az időpont rosszul - két nappal a valós időpont utánra - lett a helyi újságban kihirdetve, ezért sok lakos lekéste a meghallgatást. A polgármester szerint azonban szabályosan, a honlapon már jó időponttal jelent meg a felhívás.

A polgármester az Indexnek azt is elmondta a napelemparkról, hogy "A település fejlődéséhez elengedhetetlenül szükségesek a beruházások, jelen projekt megvalósulása esetén 82 millió forintnyi iparűzési adó növekedéssel számolhatunk az elkövetkezendő két évtizedben. A környezetterhelés, környezetkárosítás szempontjából nem sok ipari tevékenységet tudnék felsorolni, amely kevesebb terhelést okozna."

Az új napelempark 2020-ban kezdheti meg működését.

Neked ajánljuk