Egyre több pénzt költ a Fidesz pártalapítványa

  • narancs.hu
  • 2019. július 8.

Belpol

Így jutott pénz a CÖF és az azeri korrupciós ügyekben érintett ex-képviselő másolt tanulmányaira.

Tizenhárom millió forinttal nőtt a Fidesz pártalapítványának bevétele tavaly. Így 2018-ban már 553 millió forintból gazdálkodhatott a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány (SZPMA) – írta az alapítványi beszámoló alapján a Népszava.

A Balog Zoltán ex-miniszter által vezetett alapítvány bevételének túlnyomó része, mintegy 551,5 millió forint költségvetési támogatás, de a szervezetet magánszemélyek és cégek is támogatták.  Köztük a Sárhegyi és Társa Ügyvédi Iroda, amely korábban segédkezett a Habony-féle médiabirodalom elindításában. Sárhegyi és a szintén az irodában dolgozó felesége közös vállalkozása 2011-re és 2012-re több milliárdos keretszerződést kötött a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-vel.

A Fidesz pártalapítványa a bevételek jó részét, 349 milliót, az „alapító okiratban rögzített célokra” költötte. Minden bizonnyal ide könyvelhették el a Civil Összefogás Fórumnak (CÖF), illetve alapítványának juttatott 50 millió forintot.

Korábban az Átlátszó írta meg, hogy az SZPMA tízmilliókat fizetett az azeri korrupciós ügyekkel összefüggésben az Európa Tanácsból (ET) kizárt Stef Goris ex-képviselőnek lényegében másolt tanulmányokra. A gyanú szerint a képviselőnek kulcsszerepe volt abban, hogy az ET végül nem ítélte el Azerbajdzsánt.

Figyelmébe ajánljuk