Megbecstelenítették Raoul Wallenberg szobrát

  • narancs.hu
  • 2012. május 22.

Belpol

Disznólábakat aggattak a II. kerületben lévő Raoul Wallenberg-szoborra ismeretlenek.

A magyar zsidók ezreit megmentő svéd diplomata szobrának megbecstelenítése egy New York-i konzervatív rabbi gyülekezetéből álló turistacsoportnak tűnt fel ma délelőtt. A szoborra 4-5 disznólábat kötöttek fel, egyértelmű a szándékosság.


Fotó: Sióréti Gábor

A csoportot kísérő idegenvezető délelőtt 11 óra körül értesítette a második kerületi Városfejlesztő Irodát, amely a közterület-felügyeletet ellátó ügyfélszolgálatot üzemelteti. A narancs.hu-t is értesítő idegenvezető az ügyfélszolgálatnak azt mondta, hogy a szobrot megbecstelenítették. Mi negyed 5 körül hívtuk az ügyfélszolgálatot, ahol rongálásként emlékeztek a bejelentésre, csak a narancs.hu érdeklődésére fogták fel, hogy jóval többről van szó. (Riporterünknek úgy tűnt, nem szándékos az ügyfélszolgálat halogatása, egyszerűen a diszpécser nem is gondolt arra a bejelentéskor, hogy a szobrok esetében megszokott rongálásnál több történt.) Telefonhívásunk után azonnali intézkedést ígértek. Negyed hatkor még mindig nem volt letakarítva a szobor, úgy tudjuk, a rendőrséghez most érkezik állampolgári bejelentés.

Figyelmébe ajánljuk

Mindent megértve

  • - minek -

Sok tekintetben szabálytalan Beth Gibbons élete és pályafutása, ugyanakkor a néha szokatlan fordulatok sok mindent elárulnak a sikerek, de a visszavonultságban eltöltött időszakok értelméről, titkairól is.

Palackposta

A magyarországi holokauszt 80. évfordulójára összeállított kiállítás több, bár nem feltétlenül eltérő nézőpontot és értelmezést rendel egymás mellé.

A létezés sötét ünnepe

  • Kiss Annamária

Perovics Zoltán színháza a megalapítástól kezdve, vagyis már a 90-es évektől kutatja a hiteles színházi jelenlét mibenlétét.

Végtelen frontok

Új frontot nyitott az orosz hadsereg május 10-én Harkivtól északra. Az ukrán védelmet felkészületlenül érte a támadás, sokan a katonai és a politikai vezetést hibáztatják, az elemzők pedig az orosz szándékot igyekeznek megérteni.

Kifelé legény

Törökország a Közel-Kelet nagy játékosa, senki sem nézheti levegőnek – legalábbis ezt üzenné Ankara serény külpolitikája. Ám a külvilág felé mutatott erős ország képe egyre hamisabb. A belső problémák lassan felemésztik az elnök rendszerét.

 

A holnap pajzsa

  • Szabó Attila

Az új európai uniós médiatörvényről, az EMFA-ról (European Media Freedom Act), s arról, hogy hozhat-e az elfogadása bármi jót Magyarország számára, e lap hasábjain nemrég Polyák Gábor írt figyelemfelkeltő, de lemondó hangvételű cikket. 

 

A többi dráma

Átalakítja a legendás drámatagozatos oktatást a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban a tankerület és az igazgató – utóbbi most fideszes önkormányzati képviselő lett. Az érintettek a szülői értekezleten hiába kérdeztek, hivatalos leveleikre sem kapnak választ.

„Passzívan tűrni kényszerülnek”

Akkugyárak melletti lakhatásról, kőbánya és függőhíd alatt „felejtett” emberekről, a rendeleti kormányzás salátatörvényeiről és az elmúlt évek jogalkotási gyakorlatának „mellékhatásairól” beszélgettünk a Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda vezetőjével és munkatársával.