Tüntetett az egy éve bezárt Janikovszky iskola

  • - vgy -
  • 2012. május 21.

Belpol

Vasárnap délután diákok, szülők és politikusok együtt tüntettek az egy éve bezárt erzsébetvárosi intézmény mellett. Ott jártunk mi is.

A tavalyi iskolabezárási hullám legnagyobb port felverő eseménye a Janikovszky Éva Általános Iskola és Gimnázium bezárása volt, és alighanem azért, mert semmilyen elfogadható vagy akár mérlegelhető indoka nem lehetett a döntésnek. (Az iskolabezárásokról, köztük a Janikovszkyéról cikkünket itt olvashatja.) A Janikovszkynak nem voltak létszámproblémái, kimagasló eredményeket tudhatott maga mögött, ráadásul a roma integráció területén is kiemelkedő munkát végzett.

Az iskolai közösség kohéziós erejét ez a tüntetés is bizonyította: az egykori tanárok, diákok és szüleik egy év után is összegyűltek a kerület polgármesteri hivatala előtt, ráadásul a két – egymással kerületi szinten sem felhőtlen viszonyban lévő – demokratikus ellenzéki párt közti összefogást is megteremtette az ügy. A szülők némelyike egyébként pénteken is részt vett az erzsébetvárosi önkormányzat aktuális képviselő-testületi ülésén, bár hozzászólni kérésük ellenére sem engedte őket a Fidesz–KDNP-s többség. Ezért a szülői szervezetet vezető Lugosi András csak a folyosón olvashatta fel a nekik címzett beszédét, amelyben ígéretet tett arra, hogy Erzsébetváros felejtésre nem hajlamos lakosai véget fognak vetni az értelmetlenül romboló kormánypárti többség kerületi politikai karrierjének. A meglehetősen nyers hangvételű beszédet a bent ülők is kénytelenek voltak meghallgatni végül, mert Moldován László LMP-képviselő nekik is felolvasta.

A tüntetésen Kunhalmi Ágnes, az MSZP elnökségi tagja beszélt először. A fideszes oktatáspolitika, mintha maga sem tudná, mit művel, mindig a legjobban működő intézményeknek megy neki a köz- és a felsőoktatásban egyaránt – mondta. Utalt a Janikovszkyval egy időben bezárt kaposvári Toldira, a felsőoktatásban pedig a Corvinus Egyetem elleni támadásokra. Lugosi András arról szólt, hogy a Janikovszky nem pusztán intézmény volt, de élő szellemiség is, amit nem tud elpusztítani Erzsébetváros önkormányzata. Moldován is úgy látta, az öncélú ártó szándék megpecsételte Erzsébetváros jelenlegi irányítóinak sorsát, vagyis „menniük kell”. A legharciasabb anyuka vezényletével – aki azt akarta tudni, hol maradt a helyi sajtó az eseményről – a gyerekek elénekelték a Tavaszi szél vizet áraszt című dalt kétszer és a Himnuszt egyszer. A Janikovszky Éva iskola percekre valóban feltámadt és láthatóvá vált, mi volt korábban annyira vonzó benne.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?