Megfigyelési botrány: Péterfalvi szabadságon van, hetekkel később dönt, indít-e vizsgálatot

  • narancs.hu
  • 2021. július 20.

Belpol

Több beadvány is érkezett az adatvédelmi hatósághoz a lehallgatási botrány miattn, de Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos szabadságát tölti, így majd csak augusztus 3-a után dönt egy esetleges vizsgálat megindításáról.

Egyelőre várom a fejleményeket, augusztus 3-án térek vissza a szabadságomról és akkor döntök egy esetleges vizsgálat megindításáról – mondta a Magyar Hangnak Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke a lehallgatási botránnyal kapcsolatban. 

Tájékoztatása szerint az ügyben több beadvány is érkezett hozzájuk, így biztosan foglalkoznak majd a botránnyal, de azt egyelőre nem tudta megmondani, pontosan milyen lépést tesznek majd. "A mostani hírek titkos információgyűjtésre utalnak, ezt a szakszolgálat végezheti igazságügyi miniszteri vagy bírói engedély alapján – mondta a lapnak Péterfalvi Attila. Hozzátette, ha indul vizsgálat, azt biztosan meg tudják majd állapítani, hogy kaptak-e a szakszolgálatok felhatalmazást. Korábban egyébként – 2016-2017 folyamán – a NAIH már végzett auditot a szakszolgálatok tevékenységével kapcsolatban; akkor azt vizsgálták meg, hogy általában megfelelően működnek-e.

Péterfalvi Attila tájékoztatása szerint ha vizsgálati eljárást indítanak, akkor annak lefolytatására 60 napjuk lesz, míg ha hatósági eljárást, akkor 150 napjuk. Utóbbi határideje egyszer 150 nappal meghosszabbítható,

így előfordulhat, hogy a vizsgálat eredményét – ha indul ilyen – majd csak a választás után lehet megismerni.

Arra a  felvetésre, miszerint a helyzet súlyosságára való tekintettel, nem lehetne-e augusztus 3. előtt dönteni a vizsgálat megindításáról, nem tudott felelni az adatvédelmi biztos.

A megfigyelési botránnyal kapcsolatos valamennyi cikkünk itt érhető el.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?