Meghalt Sólyom László

  • narancs.hu
  • 2023. október 8.

Belpol

A korábbi köztársasági elnök 81 éves volt. 

Meghalt Sólyom László akadémikus, egyetemi tanár, aki 1990 és 1998 között az Alkotmánybíróság (AB) első elnöke, 2005 és 2010 között Magyarország köztársasági elnöke volt.  A hírt vasárnap tudatta az MTI-vel az egykori köztársasági elnök hivatala.

Sólyom László 81 éves volt. 

Pécsen született, a Széchenyi István Gimnáziumban érettségizett kitűnő eredménnyel, 1965-ben szerzett egyetemi diplomát a Janus Pannonius Tudományegyetem Jogtudományi Karán. Zongorázni is tanult, és zenei pályára készült, de ínhüvelygyulladás miatt lemondott erről az ambíciójáról. Budapestre költözött, egy évig a kispesti bíróságon dolgozott fogalmazóként. Később tanársegéd lett a jénai egyetemen, német polgári jogból doktorált, majd hazatérve az MTA intézetében kapott kutatói állást. Az ELTE Jogtudományi Karára 1983-ban kapott egyetemi tanári kinevezést.  

A nyolcvanas évektől részt vett az ellenzéki mozgalmakban jogi tanácsadóként, ott volt a bős-nagymarosi vízlépcső elleni akciókon. A rendszerváltáskor a Nyilvánosság Klub ügyvivője, a Független Jogász Fórum választmányi tagja lett, és a Magyar Demokrata Fórum tagjaként jelen volt az Ellenzéki Kerekasztal és a Nemzeti Kerekasztal tárgyalásain. 1989-ben választották meg az Alkotmánybíróság első öt tagja közé. Ő lett az AB első elnöke, 1998-ig. Ez idő alatt törölték el Magyarországon a halálbüntetést. Miután lejárt alkotmánybírói mandátuma, ismét részt vett a közéletben, a Védegylet tagjaként. 

2005-ben választották meg köztársasági elnöknek, a Védegylet javaslata alapján, az MDF és a Fidesz jelötjeként, Szili Katalinnal, az Országgyűlés akkori MSZP-s elnökével szemben.

Sólyom László elnöki ciklusa a Gyurcsány- és a Bajnai-kormányok idejére esett. A 2006-os őszi tüntetésekkel kapcsolatban az volt a véleménye, hogy az országnak erkölcsi megtisztulásra lenne szüksége.

2003-ban adott interjút a Magyar Narancsnak:

Sólyom László 2007-ben nem támogatta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök javaslatát, miszerint Horn Gyula korábbi kormányfőt a születésnapján tüntessék ki, Horn 56-os múltja miatt. Több törvényt is elküldött az Alkotmánybírósághoz normakontrollra, illetve megfontolásra is visszaküldött jogszabályokat az Országgyűlésnek. Kijelentette: addig nem utazik az Amerikai Egyesült Államokba, amíg a magyar állampolgároktól egy ilyen úthoz ujjlenyomatot vesznek az amerikai hatóságok.

Ez a portré ciklusa félidejében készült róla:

A 2009-es kormányválság megoldását egy előrehozott választásban látta. Bár 2010-ben több neves értelmiségi nyílt levélben kérte, hogy Sólyom Lászlót válasszák meg elnöknek egy újabb ciklusra, Orbán Viktor miniszterelnök Schmitt Pált javasolta. 

Sólyom László „óriási erővel, tevékenyen és derűvel viselt hosszú betegség után” hunyt el – áll az egykori köztársasági elnök hivatala által kiadott közleményben.

Orbán Viktor miniszterelnök és Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, korábbi miniszterelnök is megemlékezett Sólyom Lászlóról a Facebookon.

 

Címlapképünk 2016-ban készült Sólyom Lászlóról Súron, a faluszépítő napon. Fotó: Kovács Tamás/MTI

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk