Most a Pesti Magyar Színházban sakkozik a NER

  • narancs.hu
  • 2023. október 8.

Belpol

Ahogy Zalán János visszavonta pályázatát, Halasi Dánielét érvénytelenné nyilvánították. 

Azzal egy időben, hogy a Pesti Magyar Színház eddigi vezetője, Zalán János visszavonta a pályázatát, az igazgatói posztért még versenyben lévő Halasi Dániel e-mailt kapott arról, hogy a pályázata érvénytelen – írja a hvg.hu.

A Pesti Magyar Színházban most zajlik az igazgatóválasztás. Eredetileg az eddigi vezető, Zalán János is folytatni akarta a munkát, pályázott is, mi több, Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója is beszélt arról, hogy Zalán pályázatát támogatja. Az igazgató azonban pénteken bejelentette, hogy távozik a színház éléről, mert megtisztelő feladatot kapott a kultúra területén, és az a tisztség, valamint az igazgatói összeférhetetlen lenne.

Zalán mellett pályázott még Halasi Dániel rendező, aki az egri Harlekin Bábszínházban és a Pesti Magyar Színiakadémián dolgozik, Komáromi György, a Radnóti Színház korábbi gazdasági igazgatója és Nagy Viktor rendező, az Újszínház főrendezője, aki a hvg.hu szerint Eperjes Károlyt is maga mellett tudhatja (ő lenne a művészeti vezető).

A Pesti Magyar Színház társulata előtt tartott maghallgatáson még Zalán, Halasi, Nagy és Komáromi is részt vett. Az ottani szavazáson Zalán és Halasi 51-51 szavazatot kapott, Nagy Viktor 13-at, Komáromi 3-at.

Halasi Dánielt pénteken késő délután értesítette a Kulturális és Innovációs Minisztérium, hogy az igazgatói pályázatát érvénytelenné nyilvánították. A szakmai gyakorlat igazolását nem tartotta megfelelőnek a tárca.

Halasi azért is furcsállja a dolgot, mert amikor személyesen leadta a pályázatát, jegyzőkönyvet kapott arról, hogy minden dokumentumot, ami szükséges, hiánytalanul átadott. Most viszont az e-mailben arról tájékoztatta a minisztérium, hogy hiánypótlásra nincs lehetősége. Halasinak az a véleménye, hogy jogi kiskaput kerestek vele, a versenyben maradt legnépszerűbb jelölttel szemben. 

A menetrend szerint ezek után a minisztérium által felkért bizottság fog dönteni az érvényesnek tekintett pályázatokról, az utolsó szót pedig Csák János miniszter mondja ki.

Halasi úgy tudja, a bizottság már meg is kapta azokat a dokumentumokat, amelyek alapján dönteni kell, és abban a csomagban az ő pályázata nincs benne. Feltételezi, már korábban megszületett a döntés a pályázata érvénytelenségéről, csak őt pénteken délután értesítették, hogy már ne fordulhasson semmilyen hivatalhoz. 

A lap kérdésére a tárca annyit válaszolt, hogy „a Kulturális és Innovációs Minisztérium a Pesti Magyar Színház igazgatói tisztségének pályáztatása során minden esetben a hatályos jogszabályok szerint járt el”.

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk