Meghosszabbította a parlament a veszélyhelyzetet

Belpol

Az ellenzék támogatása nélkül is elfogadták, hogy újabb 90 napra rendkívüli felhatalmazást kapjon a kormány.

Az Országgyűlés hétfőn 134 igen, 55 nem szavazattal, 1 tartózkodással fogadta el a veszélyhelyzet meghosszabbítását. Az ellenzék korábban bejelentette, ezúttal nem fogják támogatni Varga Judit igazságügyi miniszter előterjesztését. Az állami hírügynökség összegzése szerint az Országgyűlés külön jóváhagyta azt a kormánydöntést, amellyel a tavaly november elején kihirdetett veszélyhelyzet ideje alatt kiadott egyes kormányrendeleteket a 2021. február 7-én hatályos szövegükkel újból hatályba léptették.

A vészhelyzet időtartama alatt a kormány

  • egyes törvények és más jogszabályok alkalmazását felfüggesztheti, azoktól eltérhet,
  • valamint egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat, méghozzá sarkalatos törvényben meghatározott felhatalmazás alapján. 

A hétfőn elfogadott jogszabály rendezi az időközi választások és népszavazások kérdését is, kimondva, hogy

  • a veszélyhelyzet megszűnését követő napig időközi választás és népszavazás nem tűzhető ki, a már kitűzöttek pedig elmaradnak.
  • A ki nem tűzött és az elmaradt választásokat, népszavazásokat a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napon belül kell kitűzni.
  • A törvény rögzíti, hogy a kormánynak a járvánnyal kapcsolatos intézkedésekről rendszeresen tájékoztatást kell adnia az Országgyűlés ülésén, annak hiányában a házelnöknek és a frakcióvezetőknek. A törvény a kihirdetése napján 23 órakor lép hatályba, és a kihirdetését követő 90. napon veszíti hatályát.

A szavazás előtti vitában a jobbikos Jakab Péter azt vetette a kormány szemére, hogy 14 000 hazai halálos áldozata van járványnak, a kormány kifosztotta az önkormányzatokat, és több százezer ember maradt munka nélkül. Azt is mondta,

a kormánynak lopás elleni vakcinára lenne szüksége, amelyet majd a nép fog kifejleszteni és beadni.

Dömötör Csaba államtitkár erre nyilasozással, ávósozással válaszolt, és nem felejtette el megemlíteni, az "őszödi szemkilövetőt" sem. Az MSZP azt szerette volna elérni, hogy vessék el azokat a kormányrendeleketeket, amelyeknek nincs köze a védekezéshez. Így többek között az iparűzési adó megvágását és az önkormányzatok ellehetetlenítését tartalmazót. Indítványukat éppúgy elvetették, mint a DK-nak arra irányuló módosítóját, mely szerint az Országgyűlés hívja fel kormányt, hogy a koronavírus elleni védőoltás alkalmazásának és felhasználásának részletes szabályait úgy állapítsa meg, mely szerint „valamennyi magyar állampolgárnak joga és lehetősége legyen megválasztani, hogy melyik engedélyezett védőoltással oltatja be magát”.

A kormány részéről erre Völner Pál igazságügyi államtitkár azzal válaszolt, hogy azok közül lehet választani, ami van. Balla György (Fidesz) szerint az a cél baloldalon, hogy tudjanak ártani, ezt csinálták kormányon, ezt csinálják ellenzékben is. Hollik István (KDNP) pedig úgy fogalmazott, az ellenzék emberi életekkel szórakozik, mert jelenleg a politikai érdekük ezt diktálja, holott nyakunkon a harmadik hullám.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.