Megint ezrek tüntethetnek a civilekért – Délután Hősök Vétója-piknik lesz a Kossuth téren

  • narancs.hu
  • 2017.05.29 11:21

Belpol

Mert mindenki civil.

Piknik a Kossuth téren, majd beszédek és slam várja a demonstrálókat hétfőn. A civiltörvény ellen, a civilekért szervez tüntetést a Civilizáció csoport.

„Mert a parlament egy majomházzá silányult"

Fiatalok, függetlenek és kitartóak. Az elmúlt két hónapban rendszeresen szerveztek többezres tüntetéseket. Lehotai Orsolya, Mekler Zsuzsa és Bernáth László. Kik ők, és mit akarnak? Ízelítő az e heti Narancsból. Magyar Narancs: Az utóbbi időben vegyesen váltották egymást a kisebb megmozdulások és a többezres tömeget megmozgató tüntetések. Lényegében másfél hónapja rendszeresen tüntetnek Magyarországon.

A rendezvény ezúttal nem szokványos demonstráció lesz, hanem piknik, azért, hogy „találkozzunk, beszélgessünk, együtt legyünk. Együtt állunk ki az országért, egymásért, a civilekért. Mert mindannyian civilek vagyunk.” 40 civil szervezet települ ki 17 órára a Parlament elé, majd az ismerkedős beszélgetéseket követően felszólal Móra Veronika az Ökotárstól, Gyurácz Annamária az SM Betegek Csongrád Megyei Egyesületétől, Szalay Krisztina rendező, valamint Pion István költő, slammer.

A Civilizációs csoport az ígéri, hogy „bemutatjuk, kik azok a magyar emberek, akiknek az életét nap mint nap jobbá teszik a civil szervezetek, akik bizonyítják, Magyarországnak szüksége van a civilek munkájára”. Mert, mint írják, „tevékenységünkkel sokezernyi diáknak, tanárnak, hátrányos helyzetű tanulónak, lakhatási gondokkal küszködő családnak, menekültnek, egészségügyi, rendészeti és szociális szférában dolgozónak, önkormányzati munkatársnak, óvónőnek, egyetemistának, főiskolásnak, képzőművésznek és újságírónak segítünk. Támogatunk betegeket, nyugdíjasokat, és segítünk azoknak az embereknek, akik egészségkárosító vegyszeres szennyezésnek vannak kitéve. Segélyvonalakat tartunk fönt, önkénteseket foglalkoztatunk, szakmai gyakorlatosokat képzünk. Bántalmazott nőknek, gyerekeknek, rászorulóknak és hajléktalanoknak adunk támaszt, jogsegélyt vagy menedéket.”

Az esemény a tervek szerint 19 óráig tart, de nem vennénk rá mérget, hogy – az elmúlt hetek bulitüntetéseihez hasonlóan – tényleg véget is ér akkor.

Neked ajánljuk