Mégis eddigi igazgatója vezetheti tovább a szegedi Agórát

  • narancs.hu
  • 2022. május 6.

Belpol

Orbán Hedvig helyett decemberben Balázs Csabát választotta igazgatónak a közgyűlés, de ő az ellenállás miatt nem foglalta el posztját. Most csak Orbán Hedvig pályázatáról kellett dönteniük a képviselőknek.

Zárt ülésen pénteken elfogadta a szegedi önkormányzat közgyűlése Orbán Hedvig pályázatát, így őt nevezték ki a Szent-Györgyi Albert Agóra élére – tudósít a szeged.hu. 

Orbán Hedvig igazgatónő korábbi megbízása idén februárban járt le. Ezért még tavaly a szegedi önkormányzat pályázatot írt ki a közművelődési intézmény vezetői posztjára. December 17-én két jelöltről dönthettek a szegedi képviselők, Orbán Hedvig mellett Balázs Csaba, a Siklósi Vár Nonprofit Kft. korábbi ügyvezetője is benyújtotta pályázatát. A többség őt választotta.

Nem volt sima döntés, mert az ellenzékben lévő jobboldali képviselők Balázst SZDSZ-es múltú embernek, „politikai komisszárnak” nevezték, és nem értették, miért nem maradhat továbbra is Orbán Hédi az igazgató, akinek munkájával eddig mindkét oldal elégedett volt. Azt is állították, hogy Balázsnak nincs megfelelő végzettsége a poszt betöltéséhez.

A városvezetés viszont úgy érvelt, hogy csupán annyi történt, lejárt egy vezetői megbízatás, új pályázatot kellett kiírni, és kiválasztani a jobbnak ígérkező jelöltet. Balázs pártkötődéséről annyit – érvelt Botka László polgármester –, hogy a siklósi fideszes polgármester kulturális tanácsnoka. Amellett is kitartott a városvezetés, hogy választottja rendelkezik a megfelelő végzettséggel.

A megfelelő végzettség meglétét Török József szegedi közművelődési szakértő is vitatta, aki petíciót kezdeményezett Orbán Hedvig mellett. Azt is mondta, a közgyűlési döntésből látszik, a városi önkormányzatnak nincs kulturális koncepciója, csak intézményekben, azok fönntartásában gondolkodik.

 

A petíció hatására, és mert a jobboldal továbbra is ragaszkodott az érveihez, már azt is állítva, Balázs megválasztása szabálytalan volt, az új igazgató elbizonytalanodott. A narancs.hu-nak arról beszélt, hogy ezt a munkát úgy lehet ellátni, ha támogatják az embert. Ő jó szívvel jött Szegedre, ahová rokoni szálak kötik, de már nem biztos benne, ahogy a családja sem, hogy ezt az állást be kell töltenie.

Végül februárban családi okokra hivatkozva bejelentette, nem vállalja a megbízatást. Így a közgyűlés ideiglenesen megbízta Orbán Hedviget, aki az újbóli kiírásra ismét benyújtotta pályázatát. Erről döntöttek a pénteki közgyűlésen, zárt ajtók mögött.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk