Mégis tárgyal Pakssal a kormány az adóbevételről

  • narancs.hu
  • 2024. augusztus 22.

Belpol

Arról, amelyet rendelettel elvett.

A szerdán kapott levélből, majd Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki bejelentéséből derült ki Heringes Anita megválasztott paksi polgármester számára, hogy a kormány mégis tárgyalni óhajt Pakssal az iparűzésiadó-bevételről – írja a Telex.

A hírportál emlékeztet, a július 31-én éjjel kiadott kormányrendelet különleges gazdasági övezetté nyilvánította a paksi atomerőmű területét. Ez azzal jár, hogy az ott keletkező iparűzésiadó- és építményadó-bevétel nem Paks önkormányzatához, hanem Tolna és Bács-Kiskun megyei önkormányzatához kerül.

A paksiak feltételezik, a kormány döntését az motiválta, hogy ők most nem kormánypárti polgármestert választottak Heringes Anita személyében, és az önkormányzati választást a Paksi Deák Ferenc Egyesület nyerte.

A rendelet Pakstól bevételeinek egyharmadát vonja el.

A döntésről a város októberig hivatalban lévő kormánypárti polgármestere, Szabó Péter azt mondta, egyetért vele, de sajnálja. Székesfehérvár szintén kormánypárti polgármestere, Cser-Palkovics András viszont nem tartotta jónak ezt a lépést, mert az önkormányzat alapvető szolgáltatásainak ellátását veszélyeztetheti.

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón így fogalmazott: „Az intézkedés optikája rossz, időzítése szerencsétlen, még akkor is, ha belátható és helyes, hogy miközben Paksnak iszonyatos iparűzésiadó- és építésiadó-bevétele van, aközben a fejlesztések a környező települések számára infrastrukturális fejlesztést igényelnek és megterhelést jelentenek.”

A miniszter szerint e bevétel egy részét el lehet vonni, de nem a teljes összeget. Bejelentette, a kormány nyitott arra, hogy tárgyaljon az önkormányzattal, Lázár János képviseli a megbeszélésen a kormányt. A kormányinfón a Telex újságírója megkérdezte, hogy miért nem a rendelet előtt tárgyaltak Pakssal. Gulyás azt mondta,

a kormány belátta utólag, hogy erre az egyeztetésre szükség van. 

Heringes Anita később arról írt a Facebookon, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter válaszolt a kormánypárti és egyesületi önkormányzati képviselőkkel közösen megírt levelére, és azt javasolta, szeptember végén tárgyaljanak. A polgármester megköszönte a képviselőknek és a paksiaknak, hogy együtt kiállnak magukért.

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk