Megjelenés után tompította Orbán EU-tagságra vonatkozó megjegyzését az American Conservative

  • narancs.hu
  • 2023. január 27.

Belpol

A cikk eredeti verziója szerint a miniszterelnök nem szeretné, hogy Magyarország uniós tag maradjon, de nincs más választása.

Az American Conservative felelős szerkesztője, Rod Dreher is részt vett azon sajtóbeszélgetésen a Karmelita kolostorban, amelyen a miniszterelnök Mathias Corvinus Collegium médiakonferenciáján résztvevő újságírók 15 fős csoportját látta vendégül. Dreher egy cikkben foglalta össze Orbán legfontosabb mondatait, ám később a miniszterelnök egyes kritikus megjegyzéseit megváltoztaták az írásában.

A HVG360 még éppen időben szemlézte az eredti verziót, ugyanis mint azt később a hvg.hu megírta,

az American Conservative oldalán már csak olyan változat érhető el, amelyből a miniszterelnök legsúlyosabb mondatát törtölték. 

Az eredeti beszámoló szerint a magyar miniszterelnök határozott nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy szeretné-e, ha országa uniós tag maradna, ám hozzátette, hogy nincs más választása, mert a hazai kivitel 85 százaléka az Unióba irányul. A magyar idő szerint csütörtök éjjel publikált cikkben ez a részlet még így szerepelt:

„Valaki megkérdezte a miniszterelnöktől, hogy akarja-e, hogy Magyarország az EU-ban maradjon. »Határozottan nem!« – mondta, hozzátéve, hogy Magyarországnak nincs más választása, mert az exportját 85 százalékban az EU-val bonyolítja.” 

A cikket nem sokkal később azonban módosították és kivették belőle az EU-tagságra vonatkozó állítást, sőt még a szerző neve is eltűnt a beszámoló elejéről. Most egy egészen más megfogalmazás olvasható az anyagban:

„Orbán azt mondta, hogy személyesen számára fájdalmas, hogy Magyarország az unió tagja, amely folyamatosan szekálja, de nem kérdés, hogy Magyarország az Európai Unióban marad, mert a gazdasági jólétünk ennek a függvénye. Ennek ellenére nehéz elviselni, hogy az EU vezetése össze-vissza taszigálja Magyarországot. Orbánnak személy szerint bármilyen nehéz is kezelnie az uniós bürokráciát, muszáj megtennie, mert ez Magyarország nemzeti érdeke.”

A pontosítást maga a szerző is posztolta a Twitterre. Mint írta, Orbán nem akarja, hogy Magyarország elhagyja az EU-t. Dreher egy másik bejegyzésben egyébként arról ír, hogy a baloldali média forgatta ki a szavait, pedig a cikke eredeti verziójában elég világosan fogalmaz Orbán, azon nincs mit félremagyarázni. 

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke hvg.hu-nak küldött válaszában azt írta:

„A miniszterelnök már többször világossá tette: az EU-tagság nem kívánságműsor, hanem Magyarország nemzeti érdeke.

Erről beszélt például a parlamenti programadó beszédében és tegnap az MCC-konferencia vendégei előtt is.”

A magyar miniszterelnök egy másik megjegyzését is módosították. „Háborúban állunk Oroszországgal, ez a realitás, minden nap egyre inkább belesodródunk” – fogalmazott Orbán az eredeti cikk szerint. Az új változatban azonban már az áll, hogy a „Nyugat áll háborúban Oroszországgal.” A miniszterelnök arról is beszélt, nem tartja kizártnak, hogy Putyin atomfegyvert vet majd be, de csak mint harcászati eszközt, ha az ukránok – nyugati harceszközökkel felfegyverkezve – átlépik a határt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk