Megjelent a majomhimlő Magyarországon

  • narancs.hu
  • 2022. május 31.

Belpol

Müller Cecília jelentette be.

Magyarországon is megjelent az afrikai majomhimlő - mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos kedden a Tények beszámolója szerint.

A betegséget egy 38 éves férfinél azonosították.

Müller Cecília elmondta, hogy a majomhimlő nem terjed könnyen, csak szoros kontaktussal. A betegség 2-4 hétig tart, és elsősorban immunhiányos betegeknél és várandós anyukáknál terjedhet könnyebben. 

Az elmúlt hetekben több száz majomhimlős esetet fedeztek fel Európában, de a WHO jelenleg nem gondolja, hogy világjárvány kitörése fenyeget.

A Narancs.hu-n nemrég részletes cikkben mutattuk be a betegség természetét:

A tünetekről ezt írtuk: a láz, a fejfájás, a levertség, az izomfájdalmak, kimerültség valóban nem éppen exkluzív tünetek – és az egy idő után a fejen, a törzsön, a végtagokon jelentkező kiütések, amelyek idővel, kellemetlen evolúció nyomán kifakadó hólyagokká fejlődnek, majd varasodnak, még mindig utalhatnak más megbetegedésre is.

Talán a nyirokcsomók gyulladása, fájdalmas duzzanata a fenti tünetekkel együtt, speciális szimptómacsomagként már egyértelműbben utalhat a majomhimlőre – de végső választ minden egyes esetben csak a virológiai vizsgálatok, a kórokozó kimutatása nyújthat.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk