ÁSZ: Ez még nem maga az ellenőrzés, csak tanácsadás

  • narancs.hu
  • 2022. május 31.

Belpol

A civil szervezetek tényleges vizsgálatára a „támogató előkészítés” után kerül majd sor.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) kedden délután közleményt adott ki a „közélet befolyásolására alkalmas” civil szervezetek ellenőrzésével kapcsolatban. Az elmúlt néhány nap sajtóhíreivel ellentétben ugyanis az ÁSZ közleménye szerint valójában még nem a civil szervezetek vizsgálata indult meg, csupán a június elsejével kezdődő „adatbefogadási szakaszt” megelőző tanácsadásról van szó.

Az ÁSZ májusban több ezer, „közélet befolyásolására alkalmas tevékenységet végző” civil szervezetet szólított fel, hogy töltsék fel beszámolóikat ellenőrzésre. A vizsgálat előzménye, hogy bár tavaly áprilisban visszavonták azt a civilellenes törvényt, amely külföldről finanszírozottként bélyegzett meg civil szervezeteket, a kormány azonnal benyújtott egy másik tervezetet, a „közélet befolyásolására alkalmas tevékenységet végző civil szervezetek átláthatóságáról szólót”.

A 2021-ben hatályba lépett törvény felhatalmazta az ÁSZ-t a legalább 20 millió forintos mérlegfőösszeggel rendelkező egyesületek és alapítványok ellenőrzésre, az elmúlt napokban pedig úgy tűnt, bő egy hónappal a választások után bele is vágtak az átvilágításokba.

Mostani közleményében ezt utasította el az ÁSZ, mivel a május közepén kiküldött levelek a hivatal állítása szerint csak a június elsejével kezdődő adatbefogadási időszakra hívták fel a figyelmet, emellett pedig a teendők részletes ismertetésére szolgáltak. A közlemény szerint a levelek kiküldése előtt az ÁSZ szakértői önteszteket is kidolgoztak, amiket az érintettek rendelkezésére bocsátottak, valamint képzési lehetőséget is nyitottak, ami szintén azt a célt szolgálta,

„hogy a civil szervezetek minél magasabb színvonalon legyenek képesek a jogszabályi előírás szerinti működésre, ami egyúttal a jó értékelési eredmények alapja is.”

Az ÁSZ közleménye szerint a „kiküldött levelek részletes leírásai is részei a tanácsadásnak, hiszen precízen felkészítenek mind a szükséges dokumentumok mibenlétére, mind a hitelesítés mikéntjére, mind pedig a rendelkezésre bocsátás lehetséges módozataira is”. A számvevőszék azt is kiemelte,

ez még tehát nem maga az ellenőrzés, jelenleg az ellenőrzés előkészítésének a fázisa zajlik,

ami a szervezetek vezetőit támogatja abban, hogy tekintsék át, rendben van-e az alap szabályozottság. A benyújtott dokumentumok alapján az ÁSZ értékelést készít és visszajelzést ad, „egyfajta tükröt mutatva, hogy kinél milyen rend van, esetleg mi hiányzik.” A tényleges ellenőrzés elindítására csak a támogató előkészítést követően kerül majd sor, a 2021. évi Beszámoló alapján, amiről az érintettek külön értesítést kapnak – olvasható a közleményben.

Az Állami Számvevőszék azt is kiemelte: „Az ÁSZ nem hatóság, tehát nem rendőrség, nem ügyészség, nem is bíróság, munkája során sem nyomozati, sem ítélkező, sem büntető feladatokat nem végez.” Pár sorral lentebb hozzátették: „Amennyiben az ÁSZ szakértői megállapításai alapján úgy ítélik meg, a hatóságok, a saját jogkörükben természetesen indíthatnak például nyomozati vagy egyéb intézkedést.” 

A vizsgálat egyébként körülbelül 4 ezer civil szervezetet érinthet majd.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk