„Megpróbáljuk őket mobilizálni” – Alkoholisták gyógykezelése

szerző
Csendes-Erdei Emese
publikálva
2014. szept. 10., 16:09
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

„Kaptunk több kritikát azzal kapcsolatban, hogy mi motiváció alapján megszűrjük a betegeket, azonban ez nem azt jelenti, hogy bárkit is elküldenénk. Akinél nem látjuk a kellő motivációt, annak felajánljuk az ambuláns kezelést vagy félutas házakat.” Hogyan kezelik az alkoholistákat a Nyírő Gyula Kórházban?

A Nyírő Gyula Kórház két évvel ezelőtt Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetté nőtte ki magát, az átalakítás után az addiktológiai osztályon más alapokra helyezték a szenvedélybeteg-kezelést.

„Ha különbséget keresnénk, korábban inkább belgyógyászati-neurológiai szemléletű gyógyítás volt jellemző az itteni kezelésre, ahogyan így volt ez az összes addiktológiai osztályon. A szakmai trendek változásával azonban mi inkább kliensközpontú, a személyes motivációra és célokra épülő, gyógyszerekkel szükség szerint kiegészített, konzultatív, kevésbé hierarchikus ellátásban hiszünk” – magyarázza dr. Petke Zsolt, a jelenlegi osztályvezető főorvos. A két kezelési mód ugyanúgy azon alapszik, hogy az alkoholizmus élethosszig tartó, gyógyíthatatlan betegség, amiben vannak felépülési fázisok és visszaesések. Petke szerint a különbségek például abból fakadnak, hogy a visszaeséseket mennyire tekintjük a terápia kudarcának vagy részének. „Mi a visszaesésre úgy nézünk, mint a felépülés természetes velejárójára” – mondja Petke, aki számos csoportos foglalkozást vezetett be az osztályon, amelyek felkészítik a pácienseket a kórházon kívüli életre, és segítik az önismeretet és a személyes célok elérését, amihez tapasztalati segítők – felépült szenvedélybetegek – is hozzájárulnak. Ilyen például a „Mindent a függőségről” csoport, amelyet egy felépülő segítő vezet.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Ezenkívül rutinszerűen alkalmaznak családi konzultációt, melynek során a szakemberek felkészítik a hozzátartozókat a családi körben való felépülés szakszerű támogatására. A rokonok jelenléte egyébként kötelező az állapotfelmérő beszélgetésnél, mert az itteni terápia alapja a rendszerszintű megközelítés, amelynek lényege, hogy mindenki abba az irányba próbálja megváltoztatni az otthoni körülményeket és saját hozzáállását, hogy az a páciens felépülését elősegítse. „Kaptunk több kritikát azzal kapcsolatban, hogy mi motiváció alapján megszűrjük a betegeket, azonban ez nem azt jelenti, hogy bárkit is elküldenénk. Akinél nem látjuk a kellő motivációt, annak felajánljuk az ambuláns kezelést vagy félutas házakat. Szerteágazó, működő kapcsolatot tarunk fent emiatt a szenvedélybeteg-ellátás számos szereplőjével, az egyházi szervezetektől az anonim közösségekig” – mondja Petke, aki éppen ezért fontosnak tartja a civil szervezetekkel való aktív kapcsolatot, így mindenkinek fel tudnak ajánlani további alternatívákat. Dr. Kassai-Farkas Ákos, a Nyírő Gyula Kórházban dolgozó pszichiáter, neurológus, addiktológus úgy véli, hogy az alkoholbetegség kezelésében nincsenek alapigazságok. „A felépüléshez számos út vezethet, és minden orvos azt gondolhatja, hogy az ő útja a leghatékonyabb. Vannak, akik a gyógyszeres kezeléstől gyógyultak, és vannak, illetve lesznek olyanok, akik ettől az új módszertől gyógyulnak, de lesznek olyanok is, akik egyiktől sem gyógyulnak meg. Van, akit csak kórházi körülmények között lehet gyógykezelni, és van olyan, akit lehet ambulánsan is. Ha valakinek az életmódja szempontjából a legkevesebb gondot a gyógyszeres kezelés jelenti, akkor azt kell neki megadni” – véli Kassai-Farkas.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Az új szemlélet egyébként nem jelenti a korábbi gyakorlat teljes elvetését, hiszen az állapotfelmérés során, ha az orvosok úgy látják, hogy a kliensnek nem elég a terápia, akkor természetesen megkapja az egészségügyi szemléletű kezelést. Ugyanakkor Petke elmondta, hogy az addiktológiai kezelésnek nem kell az ágyban történnie. Szerinte ellene hat a felépülésnek, ha a pácienst belekényszerítik egy megbélyegzett beteg szerepébe, aki egész nap az ágyban aszalódik. „Azt látjuk, hogy jobbak a felépülés esélyei, ha a kliens nem fekszik sokáig ágyban, ezért minél előbb megpróbáljuk őket mobilizálni” – mondja az osztályvezető. Az állami finanszírozás azonban nem könnyíti meg az új terápiás módszerek bevezetését, ugyanis az osztály többek között a naponta bent fekvő betegek után kap pénzt. „Ha a régi rendszerre szabott költségvetést sikerül úgy alakítani, hogy közösségi ellátásra el tudjuk különíteni a forrásokat, akkor képesek vagyunk ilyen módon kezelni a betegeket. Jobban finanszírozott egészségügyi rendszerekben ehhez adnak külön forrást” – magyarázza Petke, de itthon ennek még nincsenek meg a törvényi keretei. „Egy-egy új technika alkalmazásánál mindig is az volt a gyakorlat, hogy a finanszírozási forma nem követte egyből az új irányok támogatását. Ez nagyon összetett dolog, hiszen ahhoz, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár befogadjon egy más kezelési módot a finanszírozási köreibe, komoly eredmények és nemzetközi irodalmi igazolás kell, amely alátámasztja a gyógymód hatékonyságát” – mondta Kassai-Farkas Ákos.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

A korábbi osztályvezető főorvos, dr. Funk Sándor viharos távozása után azt nyilatkozta lapunknak, hogy a magyar egészségügyi körülmények miatt a régi, gyógyszeres metódus hatékonyabb, mint a csoportterápiás szemlélet, mert nincs elég orvos, ezért gyorsabb eljárásokat kell alkalmazni. A jelenlegi osztályvezető főorvos azonban megpróbál „emberközpontú” légkört teremteni, s mint mondja – pénz nélkül is lehet fejlődni. „Itt azzal kellett kezdeni az átalakítást, hogy amikor az ápolónő felmegy gyógyszert osztani, akkor ne ordítson, mint az eszeveszett, hanem kopogjon a kórterem ajtaján, ehhez nem kell külön finanszírozás. És ne tegezze a fiatal betegeket, még ehhez sem kell” – mondja Petke, aki szerint fontos, hogy az orvosokkal kapcsolatban se érezzen a kliens három lépés távolságot. „Azt gondolom, hogy a destigmatizáló hozzáállás sokat segít a páciens önbecsülésében is, amely fontos eleme a további felépülésnek” – véli a főorvos, aki szerint sokkal színvonalasabb lenne a kliensek ellátása, ha az állam szélesítené az alkalmazható terápiás eljárásokat, főleg közösségi, szocioterápiás irányban, és hatékonyabban bevonná a civil szférát is a munkába. „Szükség lenne nonprofit szervezetek által működtetett közösségi gondozóhelyekre, hiszen annyi problémás szerhasználó van Magyarországon, hogy minden budapesti kerületbe kellene legalább négy ilyen hely, de erre sem elég szakember, sem pedig források nincsenek, a megelőzéssel pedig itthon szinte semmilyen szinten nem foglalkoznak hatékonyan.”

szerző
Csendes-Erdei Emese
publikálva
2014. szept. 10., 16:09
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 21
  andrew1
  2014. október 03., péntek 16:48
  Szerintem semmit sem értesz! No comment! Jó időtöltést!
 2. 20
  mefedron
  2014. október 01., szerda 18:42
  jajj, Andrósa, annyira sajnálom, hogy búcsúzunk....mondjuk ha visszaolvasod, akkor Te, drága józanodó alkoholista barátom, folyamatosan engem ócsárolsz, miközben én csak dícsértem a józanodásod folyamatosságát, habár nem rólad, és nem a Te történetedről beszéltem....na mindegy, neked vannak indulataid józanon....az AA mellett önismerkedj is magaddal kicsit, hátha nem kell majd állandóan úgy élned, hogy naponta elmondod mióta vagy józan...nem kell, hogy az identitásod ekkora szeletét kitöltse az alkoholistaságod....és filmajánló: Lúdas Matyi rajzfilm....talján-é maga, avagy nem talján?...minden jót, haver!
 3. 19
  andrew1
  2014. szeptember 30., kedd 20:39
  Jajjj mefedron! Ez is mekkora poén volt! Tudom, hogy a mefedron 1 drog! A gáz az te vagy! Érted? És ismét szellemes volt, hogy nem tudod megjegyezni a nevem,,szellemes volt, hogy "szakimókusozol"! De mit várhatnánk 1 olyan nem tudom kitől, akinek 1 drogfajta a beceneve! Csakis beteg gondolkodást,szavakat,és összefüggéstelen mondatokat! Felhívnám figyelmed arra, hogy a kérdésedre válaszoltam!! (miért vettek fel nehezen?) És képzeld,,,veled ellentétben azért rájöttem, hogy nem teljesen rólam szól, amit össze-vissza lepötyögtél! Kívánok neked jó szórakozást, drogozást,,,mefedronozást,,járj szakimókusokhoz,,,és jó játékot a beteges gondolkodásodhoz! András. (alkoholfüggő, de józan alkoholista) Jó szórakozást még egyszer, én nem mérgezném magam a te gyerekes szórakozásoddal!
 4. 18
  mefedron
  2014. szeptember 29., hétfő 22:42
  Kedves hároméve józan, mégis alkoholbeteg András! a mefedron nem gáz, hanem egy drog...sokan használják szakimókusok is...tudod, olyan jó lesz tőle a világ, és benne a mefedronista....
  na, nem tudom mire válaszoltál, vagy melyik filmet nézed, de én nem kérdeztem, hogy Téged miért vettek fel nehezen....lehet, hogy nem is vetted észre, hogy nem rólad szól amit írok? annyira szórakoztató vagy, Andrósa:)...kedvellek:)
 5. 17
  andrew1
  2014. szeptember 28., 09:56
  Mefedron=gáz! Még egyszer mondom,, András vagyok!! Ha nem tudod elolvasni, vagy értelmezni,,,hülyeségeket ne írj, kérdezz, kérlek! Megint úgy gondolod, hogy szellemesen sikerült fogalmaznod, vagy tényleg ennyire szánalmasan cinikus vagy?? Qrvára gyenge, és nem vicces! 1,Nincs olyan, hogy "szakimókus"! Mondjuk szerintem neked valami olyan kellene, hogy kezeltesd magad, hogy tudj normálisan fogalmazni!!! 2, VÁLASZOM: Azért vettek fel nehezen, mert előtte itt a helyi kórházban voltam 2 hétig, ahol gyógyszerrel annyira leszedáltak, hogy az agyi képességeim lekorlátozódtak! Igen,, pl. nehezemre esett a tesztet kitölteni, és a merev testemből, sok jót nem tudtak leszűrni testbeszéd gyanánt! A főorvosnő (majdani kezelő orvsom) kétségbe vonta, hogy képes vagyok-e az AA üzenetét, ajánlásait, a terápia tanításait befogadni! De felvettek! 1 hétig "pihentettek", majd kezdődhetett a tényleges terápiám! 3, Látszik, hogy halvány lila fingod nincs az egészről,,, ezért is tanácsoltam, hogy legalább próbálj meg értelmesen fogalmazni, ha kérdezel! NEM az alkoholfüggőséget konvertálták az AA függőségbe!! Az AA üzenetét próbálták beleinvertálni a gondolkodásomba! És olyan nincs, hogy AA függőség, legfeljebb aszerinti életmód! Ezt a spirituális programot, azóta is gyakorlom, próbálok aszerint élni, józanodni! Szerintem te is gyakorolj...normálisan írni,, mondatokat szavakat értelmezni! Ha nem megy..szerintem ne is kérdezz, mert olyan ez az egész, mintha egy szellemi fogyatékos, akaratos, konok, önfejű, ráérő kamaszgyerek kérdéseire válaszolgatnék! És most a te nevedben elnézést kérnék a szellemi fogyatékosoktól! Remélem válaszom kielégített! Üdv! András (3 éve józan, alkoholbeteg)
 6. 16
  mefedron
  2014. szeptember 27., szombat 23:55
  figyu, NemvagyokAndrej, Téged miért vettek fel nehezen?? tudod, arra a nagyon híres terápiára? a teszt volt nehéz, vagy a testbeszéd? hogy nem látta az öt szakimókus rögtön, hogy az alkohol függőséged konvertálni tudják AA-függőségbe?
 7. 15
  mefedron
  2014. szeptember 27., szombat 22:52
  Kedves NemvagyokAndrej! így kell? nagybetű, a végén felkiáltójel...elsőzör is, NEM a NAGYAPÁM volt alkesz, hanem a nagybátyám....nem tudsz olvasni, mégis írsz?!....bocs, egyszerre használtam két írásjelet a mondat végén, de biztosan megérted, miért....szóval nagyapó nem ivott, viszont szerette a csokit....ha már érdekel Téged a családom....és annyira szerette a csokit, hogy előlünk, gyerekek elől is megette, amin mi jókat nevettünk a bátyámmal....mondon a bátyámmal, nehogy hugomnak olvasd!!!...nagyanyó viszont megszidta nagypapót, hogy eleszi az unokái elől....csokifüggő lehetett az öreg....tornádóként söpört át rajtunk....szóval ez az első interjú izgat engem....ha valaki nem ismeri be, hogy alkoholista és nem vállalja a kezelést, az is odamegy egy elvonókezelés felvételi interjújára?....nagypapó nem is tudta, hgoy csokifüggő és nem is akart lemondani róla....és ezt mind az öt szakember felismerte volna, ha elmegy egy ilyen interjúra, csakhogy az első állításom kizárta eleve a másodikat, így nem ment el....de nagyanyó zsörtös egy banya volt, lehet, hogy elmoent volna egy ilyen interjúra, hogy nyugta legyen otthon....és hogy beszopta volna mnd az öt szakember, hogy ő biza soha többé nem akar már csokit majszolni, mert nem akar a családot elsöprő tornádó lenni....na nem mondom, Tisztánlátó Marika átlátott volna rajta, na de egy addiktomókus??!!....ez nem eldöntendő kérdés volt....az eldöntendő kérdés az: ha ennyi okos szakember összeül, hogy lehet, hogy nem gyógyul meg mindenki, akit felvesznek?...ja, nincs mit eldönteni, bocs...másik eldöntendő kérdés: Te vagy-é az Andrej, és ha nem, mered-é tagadni?
 8. 14
  andrew1
  2014. szeptember 26., péntek 23:29
  Mefedron! Szeretnék valamit írni!Egyrészt: NEM VAGYOK ANDREJ!!!! Ha nem tudsz olvasni, amikor miért írsz!? Leírtam pontosan,,András vagyok!! Másrészt: Olyat nem ismerek,,szerintem mások sem, hogy addiktomókus! Addiktológust, olyat igen! Ha ezt szellemesnek gondoltad,,háát elég gyenge volt! Harmadrészt: Nem tudom, hogy ez a te stílusod, vagy poénos akartál akartál lenni-e, vagy ilyen cinikus vagy,, vagy csak egyszerűen ilyen összefüggéstelenül tudsz fogalmazni!?? Ilyen zagyvaságot régen olvashattunk már! Tisztán látó, Marika néni, addiktológus, addiktomókus, az alkoholista nagyapád... Teljes káosz!! De, hogy kicsit értsd! A függőbeteg, mikor iszik, használ, természetesen befolyásolja, a környezetét, belülről is. Hazudik, becsap, tagad, lop,zsarol,érzelmileg főként! Tornádóként söpör végig mindenütt! Otthon, munkahely,stb,stb! Mikor engem, nagy nehezen felvettek 1 terápiára,,az egyik leghíresebbre...a felvételi interjún mérik fel a motiváltságot!!! Ott van a beteg,1 addiktológus, szak-pszichológus,maga a terepauta, a majdani kezelőorvos,és 1 belgyógyász! Ha a beteg beismeri csak 1 kicsit is, hogy bizony alkoholista, ha egy kicsit is kilép a tagadásból, ha hajlandóságot mutat arra, hogy változtasson az életén, olyan áron, hogy bevállalja a kezelést,, akkor az ott ülő szakemberek, meg tudják ebből állapítani, a beszédből, gondolkodásból, testbeszédből,rövid tesztből, hogy mennyire volt a beteg őszinte,mennyire motivált! Ha erre voltál kíváncsi!! Bár a te gúnyos, bárgyú népies stílusra hajazó zagyvaságodból sok mindent kivenni, nem lehetett! Szerintem akkor írj, kérdezz legközelebb, ha tényleg kíváncsi vagy, és ha tudsz rendes, eldöntendő, normális kérdéseket írni! Nagybetűvel kezdeni,,1,max 2 soros kérdést, a végén kérdő jellel! Csak jó tanács! És még egyszer!!! András vagyok!! Andrej,,az legyél TE,,mondjuk! Üdv!
 9. 13
  mefedron
  2014. szeptember 23., kedd 19:51
  figyusz, Józanodó Andrej, te értesz ehhez....ha mondjuk nem motivált aki motivált, és motivált aki nem motivált, akkor " maga-é a motivált és ha nem meri-é tagadni?!" szabály következik-é? vagy van-é úgy, hogy az addiktomókus szív és nem a nem-motivált aki motivált és a motivált, aki nem-motivált? vagy az van, hogy 100%-os a gyógyulhatási ráta? (vagy mi, lehet, hogy nem jól mondom)...hiszen ha tisztánlátó addiktológusunk nem téved, akkor csak azokat veszi fel, akik józanodnak és józanodnak és józanodnak - míg élnek, mint te....de ha felvesz olyat, akik nem józanodnak és nem józanodnak és nem józanodnak, míg élnek, akkor az is lehet, hogy olyat meg nem vesznek fel, akik józanodnának és józanodnának és józanodnának, míg élnek, mint te (csak téged ugye felvettek), de nem adatik meg nekik, mert a maga-é a nemmotivált és meri-é tagadni elv lép életbe....érted? laboro e vedere
 10. 12
  mefedron
  2014. szeptember 23., kedd 19:13
  kedves Józanodó András, az Alkoholista! örülök, hogy kommunikálsz velem, már azt hittem hülye maradok, hogy nem világosít fel senki...a kommunikáció fontos a szenvedélybetegeknél, ha jól tudom....nem vagyok érintetlen a témában egyébként, kedvenc nagybácsim alkesz volt gyermekkoromban....akkor persze nem tudtam, hogy az, csak mindig borvirágos volt az orra, büdös a lehellete és elsírta magát apucimnak, hogy neki nem hisz a családja....pedig ő megmondta, hogy leáll - akkor ezt sem értettem, azt hittem, hogy sokat szaladgál otthon, vagy felült valahová, ilyeneket képzeltem magamban az ő bármikori leállásáról...szóval a felesége gyakran meginterjúvolta, hogy akkor hogyan tovább, és ő mindig el is mondta, hogyan is gondolja, és nem hitt neki az ángyom....gondoltam is, hogy valami baj lehet a kommunikációjukkal, persze gyermekkorban csak annyit értettem, hogy ángyom nem hisz a fülinek, mikor mást lát a szemivel (vidéken nőttem fel, ott így beszéltünk)....de ezek szerint egy addiktológus vertikálisan is lát a szemivel a jövőbe, ha szépeket mondanak a fülibe...azt azért nehéz lehet megtanulni, nem? a jóslást, mint olyat....habár láttam mútkor a téviben Marikát, a Tisztánlátót...ő lehet még ojjan.
  szóval, mi van, ha tévednek és nem a motiváltat veszik fel, ha nem olyan nagyszerűen fa@a mentális képességekel bíró páciensre akadnak, mint Te, aki annyira motivált, hogy máig józanodik? mondtad, hogy kérdezzek....mondjuk lehetséges lehet-e, hogy egy szenvedélybeteg úgy él, hogy szerhasználatát illetően manipulálja a környezetét, mert ez a betegsége velejárója? és lehetségesen lehetne-e, hogy elég eszes (mentálisan, persze!), hogy belülről jőve mondja, amit maga is elhisz....egyszer hallottam, hgoy önbecsapásnak híjják....és vajon nem önbecsapás-e, ha egy addiktomókus asziszi, hogy ő a Tisztánlátó, mint a Marika? én nem tudom, csak kérdezem....remélem tanúhassam Tűled! köszi!!

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra