Mégsem épül akkumulátorgyár Kisteleken

  • narancs.hu
  • 2023. február 28.

Belpol

A városban nem elegendő az elektromos kapacitás a beruházáshoz. 

Ahogyan arról a Narancs.hu is beszámolt hétfőn, Kisteleken akkumulátorgyár épülhet. A város polgármestere az ATV Híradójának elismerte, hogy tárgyalt ilyen befektetőkkel, de szerinte a gyár üzemeltetéséhez a városban nincs elég elektromos kapacitás, és csak hosszabb idő alatt lehetne kiépíteni. Az önkormányzat eladott viszont egy a tulajdonában lévő 12 hektáros területet, s oda várják a befektetőket.

A város közgyűlése januárban valóban döntött egy 12 hektáros terület eladásáról, 1500 forintos négyzetméteráron, ide települhetett volna egy akkumlátoralkatrész-gyár. Nagy Sándor ezzel kapcsolatban korábban mondta, „a cég jelen tudás szerint egy 500 milliárd forintos beruházást akar idehozni”. Kedden az ATV kérdésünkre azt válaszolta, Kisteleken nem épül akkumlátorgyár, mert nem elég hozzá a jelenlegi elektromos kapacitás.

„A HIPA megkereste hivatalosan az MVM-et, és az MVM azt nyilatkozta, hogy 5 éven belül ki tud építeni egy alállomást, ami erre alkalmas, amire a beruházó cég azt mondta, hogy nekik legkésőbb 2,5 fél év, nekik túl hosszú idő, ennyit nem tudnak várni” – mondta Nagy Sándor. 

Az ATV szerint egy kínai akkumulátoros cég magyarországi képviselőjével tárgyalt a polgármester. A terület egyébként alkalmas volna, az autópálya közelében fekszik, a kecskeméti Mercédesz gyár 60 kilométerre van, a gyár vízigénye is teljesíthető volna. A polgármester elmondta, nagyon örülne, ha a 7 ezres kisvárosba és egy 500 milliárdos befektető érkezne. Ez nagyon sokat jelentene, mind a munkahelyek, mind a helyi iparűzési adó szempontjából nekik.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk