Az NVB elutasította az akkumulátorgyárakról szóló népszavazást

  • narancs.hu
  • 2023. március 21.

Belpol

Az LMP javaslata helyi népszavazáshoz kötötte volna az akkumulátorgyártással foglalkozó üzemek létesítését.

Nyolc szavazattal utasította el a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) az LMP akkumulátor-üzemekkel foglalkozó népszavazási kérdését, ami így szólt volna: „Egyetért-e azzal, hogy akkumulátor gyártásra szolgáló üzemet csak akkor lehessen létesíteni egy településen, ha azt az ott lakó választópolgárok helyi népszavazás útján kifejezett döntésükkel támogatják”.

A 444. hu beszámolója alapján Sasvári Róbert elnök a kezdeményezés megtagadását kérte, mivel szerinte az jogszabály-módosítására irányul, ugyanis megváltoztatná az elrendelendő népszavazási kérdések körét. Elmondta, hogy az önkormányzati törvény a helyi népszavazásra jelenleg is lehetőséget ad, amit akkor kell elrendelni, ha megfelelő helyi választópolgár kezdeményezi. Az NVB elnöke szerint a kérdés burkolt alkotmánymódosítást foglal magában, ami pedig a tiltott tárgykörökbe tartozik. Az Alaptörvény módosításáról ugyanis nem lehet népszavazást tartani. (A debreceni akkugyár esetében pont elutasította a helyi választási bizottság a Momentum és a Mi Hazánk referendumkezdeményezését.)

Az ülés elején Ungár Péter kezdeményezőként elmondta, azért adták be a kérdést, mert azoknak az embereknek van joguk beleszólni egy-egy ilyen beruházásba, akiknek együtt kell élniük a következményekkel.

Eddig minden városban tiltakozások kezdődtek, ahol a kormány bejelentette egy-egy távol-keleti akkumulátorgyár érkezését. Egyrészt ezek a létesítmények rengeteg vizet használnak fel, másrészt hatalmas zaj- és környezeti terheléssel járnak. A magyar kormány eddig legalább 200 milliárd forint feletti közvetlen pénzügyi támogatást biztosított ezekhez a beruházásokhoz, de ezen felül út- és csatornaépítésekkel, az ipari parkok fejlesztésével majdnem ugyanilyen arányban támogatták őket.

Lapunk akkumulátorgyárakkal foglalkozó cikkei itt érhetők el.

(Címlapképünk illusztráció)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk