Megszűnhet januártól az Egyenlő Bánásmód Hatóság

  • narancs.hu
  • 2020. november 9.

Belpol

Általános jogutódja az alapvető jogok biztosa lehet, vagyis az ombudsman látná el a faji, nemi, és egyéb megkülönböztetés elleni jogvédelmet.

Megszüntetné az Egyenlő Bánásmód Hatóságot a Fidesz-KDNP és január 1-től az ombudsman látná el a faji, nemi, és egyéb megkülönböztetés elleni jogvédelmet. – írja a Telex.

A lap birtokába került tervezet szerint: „Az Egyenlő Bánásmód Hatóság az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalába való beolvadással 2021. január 1-jén megszűnik, általános jogutódja az alapvető jogok biztosa.” Ezt követően az ombudsman lesz jogosult kezelni az eddig a hatósághoz érkező panaszokat, és a panaszodok adatait is, míg az Egyenlő Bánásmód hatóság nem járhat majd el sem diszkriminációs, sem közbeszerzési ügyekben.

A portál arról is ír, hogy a hatóság dolgozóit a javaslat értelmében ugyan át kell vennie az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalának, de egyértelmű, hogy önállóan ezentúl nem indíthatnak majd eljárásokat. A lap úgy tudja, az ombudsman alá integrált szervezetet a későbbiekben egy osztályvezető irányítja majd, így várhatóan a 2012-ben az EBH elnökévé kinevezett Honecz Ágnest menesztik.


Figyelmébe ajánljuk