Megszüntették a nyomozást Farkas Flórián ügyében

  • narancs.hu
  • 2022. december 12.

Belpol

Hét évig vizsgálódott a NAV költségvetési csalás gyanújával. Bizonyítottság hiányában ért véget az eljárás, pedig az Emmi 2016-ban elismerte, hogy baj van.

Bizonyítottság hiányában megszüntette a nyomozást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) által elindított Híd a munka világába program ügyében – közli a 24.hu.

A romák felzárkóztatásáról szóló program miatt 2015-ben indult eljárás Hadházy Ákos feljelentése nyomán. Az Országos Roma Önkormányzat a programban arra vállalkozott, hogy európai uniós forrásból országos lefedettségű munkaerő-közvetítő hálózatot hoz létre, így segít abban, hogy a hátrányos helyzetűek, elsősorban romák folyamatos és kiszámítható munkához jussanak.

Az ORÖ azonban az európai uniós forrásból is támogatott programban autókat, használhatatlan irodákat, bútorokat és egy gellérthegyi villát is vett. Az irodahálózat nem jött létre. A program összeforrt Farkas Flórián korábbi fideszes országgyűlési képviselő, roma politikus nevével, mert a program zöme akkor zajlott, amikor ő volt az Országos Roma Önkormányzat elnöke, a szerződések jelentős részét ő írta alá. 

A program költségvetését eredetileg 5 milliárd forintra tervezték, majd 1,6 milliárdra csökkentették, és az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala, az OLAF is vizsgálatot indított. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma elismerte, hogy visszaélés történt, ezért felmondta az uniós forrás felhasználására vonatkozó szerződést az ORÖ-vel, kötelezve a nemzetiségi önkormányzatot, fizesse vissza a támogatást. Utóbb a visszajáró összegből átvállalt 1,2 milliárd forintot a kormány, csak a fennmaradó 300 milliót kellett visszafizetni. 

Az OLAF kimutatásából kiderül, hogy a támogatási szerződés felbontása előtt az emberminisztérium 24 szabálytalansági eljárást indított az ORÖ által lefolytatott közbeszerzésekkel és más beszerzésekkel kapcsolatban, és tizenegy esetben a tárca meg is állapította, hogy szabálytalanság történt, végül kimondta, a „teljes összeg esetében fennáll a szabálytalanság gyanúja”.

A 24.hu mostani cikke emlékeztet: a nyomozati anyag 800 oldalt tett ki, de a hatóságok a hét év alatt egyszer sem hallgatták ki Farkas Flóriánt.

Az, hogy most így szűnik meg az eljárás, azért is érdekes, mert az OLAF-jelentés legfőbb megállapítása az: a Híd a munka világába Munkaerő-szervező Országos Foglalkoztatási Szövetkezetet 2014. április 24-én ugyan bejegyezték, de soha nem működött, tehát a kitűzött célt, amire az uniós támogatás is érkezett, a kezdeményezés nem érte el.

A 24.hu kérdésére a NAV azt válaszolta, hogy az ügyben nincs nyilvánosságra hozható információ. Azt is a Fővárosi Főügyészség árulta el, hogy a nyomozás megszűnt, és hogy az eljárást megszüntető határozat ellen egyelőre nem érkezett panasz.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.