Megúszták a kötelező adatszolgáltatást a kisebb vendéglátóhelyek

  • narancs.hu
  • 2023. június 27.

Belpol

Csak a 100 millió forintnál nagyobb nettó árbevételű vállalkozásokra fog vonatkozni júliustól az elvárt kötelező, élő adatközlés.

Nagy izgalmat okozott, mikor kiderült, hogy júliustól folyamatos, élő adatközlést vártak volna el valamennyi vendéglátóstól arról, miből és mennyit adtak el a vendégeknek. Erre a vendéglátósok többsége nincs felkészülve, főleg a kisebb büfék és hasonló helyek lehetetlennek tartották, hogy a vendégek kiszolgálása közben még adatokat is küldjenek.

A hétfő este megjelent Magyar Közlöny szerint a kormány a mára már szokásos módon, a veszélyhelyzeti felhatalmazással élve alacsonyabb rendű jogszabállyal módosít törvényt, így

2023. július 1-jétől csak a tavaly 100 millió forintnál nagyobb nettó árbevételt elért vállalkozások számára lépteti életbe ezt az adatközlő kötelezettséget.

Következő lépésben pedig, 2024. január 1-től azokra vonatkozik az előírás, akiknek a 2022. évi nettó árbevétele szolgáltatási helyenként (tehát több üzlet eredményét nem összeadva) több mint 12 millió forint volt. Az ezt el nem érő vendéglátó üzletek és turisztikai szolgáltatók számára az adatszolgáltatás nem lesz kötelező.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk