Megvan, ki lesz a szerzője a pedagógusok kötelező esküszövegének

  • narancs.hu
  • 2023. augusztus 5.

Belpol

Összedugják a fejüket a Nemzeti Pedagóguskar és a Magyar Rektori Konferencia tagjai.

A Nemzeti Pedagógus Kar és a Magyar Rektori Konferencia dolgozza ki annak az eskünek a szövegét, amelyet jövő év május 31-étől minden frissen végzett pedagógusnak le kell majd tennie az egyetemeken – írja a Népszava. Ez a Belügyminisztérium köznevelési államtitkársága és pedagógus érdekképviseletek közötti pénteki egyeztetésen derült ki.

Az esküre a Pintér Sándor vezette Belügyminisztérium szerint azért van szükség, mert 

számos más hivatáshoz hasonlóan az eskütétel erősítheti a pedagógus elkötelezettségét.

Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke a lapnak beszámolt róla, hogy az eskütételt hagyják meg felsőoktatásbeli gyakorlatnak, azt még a diploma átadásához kössék, ne a munkába álláshoz. Erre nem kaptak egyértelmű választ, ahogy a pedagógusbérek meghatározásával kapcsolatos kérdéseikre sem.

A szakszervezetek azt kifogásolták, hogy a rendelet-tervezet nem részletezi a bérmegállapítás mikéntjét és a bérsávokat.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője kilátásba helyezte, hogy az Alkotmánybírósághoz fordulnak, ha a kormány nem vesz figyelembe minden mérhető szempontot a bérmegállapításnál (ki mennyi ideje tanít, mennyi szakmai gyakorlata van, hány diplomával rendelkezik, milyen elismerései vannak, hány órát tanít egy héten, stb.).

Nagy szerint az, hogy a státusztörvény értelmében a pedagógus ellen fegyelmi eljárás indítható, az eljárás közben pedig újabb vétségekkel lehet kiegészíteni a vádakat, a koncepciós eljárásoknak nyit utat.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk