Eljárást indítanak az MTVA egyes munkavállalóiról készült képfelvételek közösségi médiában történő közzététele miatt

  • narancs.hu
  • 2018. december 20.

Belpol

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság kezdett intézkedni az ügyben.

Eljárást indított a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) az MTVA egyes munkavállalóiról készült képfelvételek közösségi médiában történő közzététele miatt - adta ki közleményben a NAIH eknöke, Péterfi Attila az MTI-nek.

"A hatóság elítéli mindazokat a tevékenységeket, amelyek arra irányulnak, hogy másokat - akár vélelmezett jogsértést megvalósítókat - pellengérre állítsanak" - írja.

Péterfalvi Attila azt írta, hogy a NAIH-hoz panaszbejelentés érkezett amiatt, hogy az egyes MTVA munkavállalókról készült képfelvételek megjelentek a Facebookon, méghozzá "negatív értékítéletet közvetítő, feltehetően fenyegetési céllal".

Péterfi az érintettek személyes adatainak védelméhez fűződő joga érvényesülésének érdekében felhívta a figyelmet arra, hogy a szabad véleménynyilvánítás joga bárkit, bármely fórumon megillet, de ezen alapjog gyakorlása nem eredményezheti más alapjog megsértését. A személyes adatok kezelésére vonatkozó hatályos jogszabályi rendelkezéseket mindenkinek be kell tartania - szögezte le.

A magánszemélyeknek, az országgyűlési képviselőknek és a sajtónak nem minősülő szervezeteknek - mint adatkezelőknek - a képfelvételek készítése és felhasználása során be kell tartaniuk az adatkezelésre vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket (GDPR, az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény)

A feltételezett jogsértést megvalósító, "ellenségnek" tartott személyekről készült képfelvételek nyilvánosságra hozatala, továbbítása, adatbázisba rendezése nem egyeztethető össze a GDPR és az Infotv. rendelkezéseivel - írta a NAIH elnöke. Hozzátette: az ilyen felvételek közzététele csak akkor nem sért alapvető adatvédelmi követelményeket, ha a felvételeken szereplőket felismerhetetlenné teszik ("kikockázzák") és teljes nevüket sem említik.

Kiemelte azt is: "Egy jogállamban az egyes cselekmények felett érzett felháborodás nem vezethet önbíráskodáshoz."

A jogsérelem orvoslására mindenkor kizárólag a hatályos jogszabályok által nyújtott jogi lehetőségek keretein belül kerülhet sor - írta a NAIH elnöke.

Figyelmébe ajánljuk