A Szuverenitásvédelmi Hivatal eljárást indított a Transparency International és az Átlátszó ellen

  • narancs.hu
  • 2024. június 25.

Belpol

 „Egyedi – átfogó jellegű” vizsgálatról van szó a kiküldött levelek alapján, amiben jó sok adatot kérnek be rövid idő alatt.

Eddig kifejezetten csendesnek tűnt a helyzet a Szuverenitásvédelmi Hivatalnál, de most így választások után úgy tűnik, beindultak a dolgok: levelet kapott az Átlátszó és a Transparency International magyarországi szervezete is, hogy lap és a civil szervezet tevékenységével kapcsolatban is „egyedi – átfogó jellegű – vizsgálatot indít” az orbáni hatalom által létrehozott hivatal. A Transparency-közlemény szerint 62 kérdést kaptak, amelyek megválaszolására harminc napot adnak.

Az Átlátszónak írt, szerkesztőségünkhöz is eljuttatott levél ehhez képest szinte laza is, hiszen csak 11 dolgot kell teljesíteni. Az érvelés szerint a „Szuverenitásvédelmi Hivatal vizsgálja azon szervezeteket, amelyek külföldről származó támogatás felhasználásával a választói akarat befolyásolására irányuló tevékenységet folytatnak, vagy ilyen tevékenységet támogatnak”, az Átlátszó pedig a beszámolói alapján külföldről támogatott szervezetnek minősül. 

A teljesítendő feladatok közt szép lista van: különböző, az elmúlt három évben készült kivonatok, bankszámlákkal kapcsolatos főkönyvi kartonok, majd kifejezetten a Sigrid Rausing Trustról érdeklődnek, az alapítványtól ugyanis kaptak vissza nem térítendő támogatást, de van amerikai szervezetre vonatkozó kérdés is. A kérdések kitérnek az Open Societyre is többek közt, ott érdeklődnek, hogy mit terveztek megvalósítani a támogatásokból.

A szuverenitásvédelminek hívott törvény valószínűleg az elmúlt hónapok slágertémája lett volna év eleje óta, ha Novák Katalin kegyelmi botránya nem rontotta volna el a terveket, de úgy tűnik, valamiféle munka mégis csak folyt. A kormány képviselői korábban többször is elmondták, a törvény nem jelent veszélyt a sajtóra, ehhez képest sokatmondó, hogy az első megkeresettek közt egyből ott van az ország egyik legismertebb oknyomozó portálja.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyen nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazságot. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk