Mendrey: Tévedtem, amikor azt hittem, ez a kormány érdemben akar tárgyalni

  • narancs.hu
  • 2016. február 11.

Belpol

Miközben Lázár nekiment a Pedagógusok Szakszervezetének, a PDSZ elnöke tudatta: ők is otthagyják a kormány álságos kerekasztalát. Orbán szerint külső erők állnak a háttérben.

A legnagyobb oktatásügyi érdekképviseleti szerv, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) korábban többször mondott le az erélyes tiltakozásról, hogy inkább a kormány tárgyalóasztalánál próbáljon meg eredményeket elérni. Ezekben az esetekben a másik szakszervezet, a PDSZ az utcát választotta, és valós változásokat követelt. A tiltakozásokat a kormány ilyenkor azzal tudta leszerelni, hogy a PSZ-re mutogatott, akik ugyebár nem tüntettek összevissza, hanem szépen, illedelmesen tárgyaltak velük – hogy aztán a tüntetések ellaposodása után ne történjen semmi.

Ezen a héten fordult a kocka: a PSZ nem ült le Balog Zoltán kormányközeli szervezetekkel feltöltött kerekasztala mellé tárgyalni kedden, a PDSZ viszont ott volt, és annak elnöke, Mendrey László is bizakodóan nyilatkozott a tárgyalások várható eredményeiről.

Palkovics államtitkár és Mendrey a kerekasztalnál

Palkovics államtitkár és Mendrey a kerekasztalnál

Fotó: MTI

Ezek után ma, kora délután szinte egyszerre jelent meg két hír.

Lázár János miniszter keményen beszólt a PSZ-nek, amiért az nem hajlandó tárgyalni, és politikacsinálással, „balhézással” vádolta meg Galló Istvánné elnököt. Az MTI tudósítása szerint a Kormányinfón elhangzott: a kormány azt kéri a pedagógusoktól, különösképpen a Pedagógusok Szakszervezetétől, hogy a közoktatás problémáinak megoldása érdekében üljenek le tárgyalni a kormánnyal. Lázár azt mondta, példátlan, hogy egy olyan komoly szakszervezet, mint a PSZ, visszautasította a kormány tárgyalási szándékát, ugyanakkor jelezte: tiszteletben tartják, hogy ha tüntetni akarnak. A miniszter szerint, ha a PSZ felelősen gondolkodik az oktatásról, akkor „nem balhéval, hanem tárgyalással és a tárgyalásokon keresztül változásokkal tudja elérni”, hogy a pedagógusok helyzete és a gyerekek oktatásának minősége javuljon.

A PDSZ sok kritikát kapott saját tagjaitól is, amiért belement a kormánnyal való tárgyalásba, és ezzel gyengítette a tiltakozás erejét. Mendrey László elnök viszont mai közleményében bejelentette, hogy a PDSZ is feláll a kerekasztaltól. „Tévedtem. Talán a pedagógiai optimizmus hitette el velem, hogy a kormány – meghallva az elégedetlenek hangját – érdemben akar tárgyalni. A kerekasztal erre – elvileg – megfelelő forma is lehetne. De EZ a kerekasztal nem AZ a kerekasztal, ahol ott kell maradni, mert – összetétele okán – nem alkalmas valódi változások kikényszerítésére.”

Díszes társaság

Díszes társaság

Fotó: MTI

Azt is hozzátette: „A hosszú ideje forrongó és most felszínre robbant elégedetlenség többet akar, mint a törvény módosítgatását. Bele akar szólni sorsának alakításába, vissza akarja kapni szabadságát, s azt akarja, hogy gyermeke számára ez már ne kiküzdendő lehetőség, hanem a világ legtermészetesebb evidenciája legyen. Egységet akar, mely nem külön tárgyal, hanem egy valódi kerekasztalnál közös akaratot fogalmaz meg a kormánnyal szemben.”

Végül pedig saját felelősségéről beszélt: „Rosszul mértem fel a lehetőségeket. Ember vagyok, tévedtem. Sajnálom. De maradtam, aki voltam! Hinni szeretném, hogy sokan, nagyon sokan leszünk szombaton a Kossuth téren!”

A tüntetés iránti érdeklődés amúgy folyamatosan növekszik. Szombaton felszólal a PSZ és a PDSZ elnöke is. De előtte még hallgassuk meg Orbán Viktort is: a miniszterelnök szerint a pedagógusok tiltakozása mögött csakis külső erők állhatnak, hiszen az oktatásban minden rendben van. A Népszabadságnak arról is beszéltek fideszes képviselők, hogy a kormányfő a zárt frakcióülésen leszögezte: nincs olyan konkrét ok, ami kiválthatta volna a szombatra tervezett demonstrációt. Nagyjából ennyit elég is elmondanunk a kormánnyal való tárgyalások esélyeiről.

Kedves pedagógusok, szülők, diákok, most már tudjátok: ha problémákat láttok az oktatásban, akkor mögöttetek külső erők állnak.

Figyelmébe ajánljuk