Miért nincs klíma a magyar kórházakban: a betegek szenvednek a melegtől

Belpol

Pár éve még próbálkozott a kórház, vett asztali ventilátorokat, de azok is tönkrementek.

"Nálunk elvileg van központi klíma, de még a télen elromlott, és azóta sem sikerült megszerelni senkinek. Így most a hőségriadó idején gyakorlatilag fövünk a saját levünkben. Egyszer megmértük a hőmérsékletet a sokktalanító helyiségben: 42 fok volt. A fekvő osztályo­kon van ventilátor, de az meg csak a meleg levegőt keringeti. Elég élhetetlen a helyzetünk, de vannak ígéretek” – mondta el lapunknak egy egészségügyi szakdolgozó, az egyik legjobban fölszerelt fővárosi kórház munkatársa.

A kórházi klímahelyzetről több fővárosi és vidéki kórház dolgozóját faggattuk: van-e náluk légkondicionáló az osztályon, a kórtermekben, a műtőkben. A kórházak fenntartója, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ szerint dübörögnek a fejlesztések, az ellátás színvonala legalább olyan ütemben nő, mint amennyire az egészségügyi dolgozók munkakörülményei javulnak, az EU-s forrásokból pedig igyekeznek minél több helyen megoldani az épületek hűtését is. Egy-két – szó szerint – üdítő példát leszámítva ez úgy tűnik, egyelőre nem sikerül.

A betegek szenvednek a melegtől, ha akad is ventilátor, az csak a meleg levegőt keringeti, plusz folyadék még akad, de redőny már nem mindenhol, a dolgozókról is folyik a víz. „Én soha nem dolgoztam olyan kórházban, ahol lett volna klíma. Most egy krónikus osztályon vagyok, itt sincs, pár éve még próbálkozott azzal a kórház, hogy vett asztali ventilátorokat, de azok is tönkrementek, a pótlásra nincs pénz, így ott rohadunk meg a melegben."

A nem létező légkondicionálásról további részleteket a csütörtökön megjelent Magyar Narancsban olvashatnak.

Figyelmébe ajánljuk