Mentelmi jog is járhat a Szuverenitásvédelmi Hivatal leendő elnökének

  • narancs.hu
  • 2023. december 11.

Belpol

Az országgyűlési képviselőkkel azonos mentelmi jog illetheti meg, amit csak kétharmados parlamenti többséggel lehet felfüggeszteni.

Egy kormánypárti módosító javaslat szerint

a leendő Szuverenitásvédelmi Hivatal elnökét az országgyűlési képviselőkkel azonos mentelmi jog illetheti meg, amit csak kétharmados parlamenti többséggel lehet felfüggeszteni

vette észre a javaslatot a 24.hu. Mindez a lap szerint azt jelenti, hogy így az új hatóság elnökét nem lehet felelősségre vonni bíróság vagy más hatóság előtt a tevékenységével kapcsolatban, csak a parlament előzetes hozzájárulásával (kétharmaddal) lehet ellene büntető- vagy szabálysértési eljárást indítani.

24.hu megjegyezi, hogy még a kormánytagoknak és az államtitkároknak sem jár mentelmi jog, csak akkor védi őket, ha egyben képviselők is.

Mentelmi joga jelenleg a parlamenti képviselőknek, bíráknak, ügyészeknek van. Rajtuk kívül a köztársasági elnök, az Állami Számvevőszék elnöke és az alapvető jogok biztosa és helyettese élvezhet mentelmi jogot.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal elnökét a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki, mandátuma 6 évre szól majd, a havi fizetése pedig közel 5 millió forint lenne.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk