Merkely: Már 8 éves kortól javasolható a maszk használata

  • narancs.hu
  • 2020. augusztus 19.

Belpol

A Semmelweis Egyetem rektora szerint hamarabb itt lesz a koronavírus második hulláma, mint az influenzaszezon.

"Kezdetnek jó és hasznos" - így jellemezte Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, a kormány egyik fontos járványügyi tanácsadója azt az intézkedési tervet, amelyet hétfő este küldött ki az Emmi az iskoláknak.

Merkely az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azt mondta, megfontolandó, hogy bizonyos helyeken a gyerekek is hordjanak maszkot. Egy osztályközösségen belül, a tanítási órákon ezt nem tartja szükségesnek, kicsöngetés után, a közösségi terekben azonban "a maszk használata már 8 éves kortól javasolható."

A rektor szerint elsősorban a szülőknek kell jó példát mutatni, az ő legkisebb fia például 8 és fél éves, de az üzletekben felveszi a maszkot, ha kézfertőtlenítőt lát, aláteszi a kezét.

Merkely az iskolai szünetekben a kontaktszám csökkentésére azt is javasolja, hogy a különböző osztályokban ne egyszerre, hanem elcsúsztatva csöngessenek ki, és az ebédeltetést is külön időpontokban szervezzék. Emellett szükség lehet a tanárok tesztelésére is.

Merkely Béla úgy látja, a koronavírus második hulláma hamarabb elérheti Magyarországot, mint a szezonális influenzajárvány. Második hullámról akkor beszélhetünk, amikor a vírus reprodukciós rátája - a szám, ami megmutatja, hogy egy fertőzött átlagosan hány másik embert fertőz meg - tartósan 1 fölé megy.

Az R-szám most 1 körül ingadozik Merkely szerint, az utóbbi napokban kicsit lefelé mutató tendenciával. A rektor bízik benne, hogy ezt szeptember elejéig tartani is tudjuk, mert sokkal jobb 40 körüli napi esetszámokkal iskolát kezdeni, mint 100 körüliekkel.

Merkely Béla a televíziós interjúban beszélt a vakcinagyártásról is. Arra számít, hogy az USA-ban még novemberben piacra dobhatják a koronavírus ellen védő oltóanyagot, azt viszont nehezebb megjósolni, Magyarországra mikor érkezhet meg. Merkely mindenesetre azt tartaná jónak, ha az oltás mindenkinek ingyenesen járna.

Neked ajánljuk