Merkely: Nem kell harmadik dózis a kínai vakcinából

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. május 5.

Belpol

A Semmelweis Egyetemen megfelelő antitestszintet mértek a Sinopharmmal oltottaknál.

A Sinopharm-vakcinák beadását követően kialakuló ellenanyagszint mértéke akár a több százszorosa is lehet annak,  amit egy átfertőzöttséggel megszerezhetünk, ezért a híresztelésekkel ellentétben jelenleg nincs szükség a kínai oltóanyag harmadik dózisának felvételére - mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a Magyar Nemzetnek szerdán.

Merkely Béla úgy nyilatkozott, hogy az egyetemen nem találtak olyan kínai vakcinával beoltottat, akinek ne lett volna pozitív, azaz emelkedett tüskefehérje-ellenes antitestje két dózis beadását követően, tehát minden esetben kimutatható ellenanyagot detektáltak.

A kínai vakcina hatékonyságát megkérdőjelező sajtóhírek kapcsán Merkely Béla hangsúlyozta: tapasztalatai szerint minden oltás sokkal erősebb immunválaszt vált ki, mint maga a megbetegedés, ez pedig a kínai oltóanyag esetében is igaz.

Az egyetemen végzett laboratóriumi mérési eredmények a Sinopharm-vakcinák beadását követően akár több százszoros ellenanyagszintet mutattak az átfertőzöttségnél tapasztalt értékhez képest, de a legalacsonyabb érték is az átfertőzöttség hatására kialakuló ellenanyagszintnek felelt meg.

A sajtóban korábban számos anekdotikus információ jelent meg arról, hogy a Sinopharm-vakcinával oltottaknál a laborvizsgálat sok esetben nem mutat ki megfelelő ellenanyagszintet. Sarkadi Balázs biokémikus ezért azt javasolta, hogy központilag szervezett vizsgálattal mérjék fel a kínai vakcina hatékonyságát.   

 

Figyelmébe ajánljuk

„Elindult a hír, hogy a Samsung vásárolta meg” – milyen üzem létesül az őrbottyáni téglagyár helyén?

Új tulajdonosa akadt az őrbottyáni téglagyárnak, ahol az eddigiektől eltérő tevékenység folyik majd. Rögtön elindultak a találgatások, hogy kinek az érdekeltségébe került az üzem. Az önkormányzat igyekszik megnyugtatni a lakosságot: az eddig ismert információk szerint nem lesz akkumulátor-feldolgozás, sem veszélyesanyag-raktározás.