Mesterházy Attila patronálta a parlamentben a Rogán-családot helikoptereztető üzletembert

  • narancs.hu
  • 2019. augusztus 5.

Belpol

Milyen figyelmes.

Állandó parlamenti belépővel járhatott az Országgyűlésbe, illetve a Képviselői Irodaházba Bessenyei István 2007 és 2018 között. A milliárdos vállalkozó – aki nem mellesleg Sarka Kata férje – résztulajdonos egy állami megrendeléseket lebonyolító cégcsoportban, illetve Rogán Antal miniszterelnöki kabinetfőnök feleségének az üzleti tevékenységéhez is köthető – többek között ő intézte el a minszternek a nagy port kavart helikopterezését.

Ugyanakkor Bessenyei nem valamely fideszes politikus által juthatott be a tövényhozás épületeibe, hanem Mesterházy Attila szakértőjeként – írta meg az Index.

A portál megkereste az MSZP-s képviselőt, aki megerősítette a lap információját, hozzátéve, semmilyen formális, hivatalos kapcsolata nem volt a milliárdossal.

Mesterházy nem emlékszik, hogy ő kezdeményezte-e az állandó parlamenti belépőt Bessenyei Istvánnak, vagy épp fordítva történt. Annyit azért elárult, hogy évekig baráti viszonyba voltak, de most már „nincs semmilyen kapcsolatuk.”

Minden jel szerint a volt szocialista pártelnökkel és a Rogánékkal is szoros kapcsolatban álló, állami és fideszes megrendelésekkel kitömött üzletember mára hatalmas vagyont halmozott fel. Ezt bizonyítja márciusi oknyomozásunk, amiből kiderül, hogy giganagyságú villát építenek a Svábhegyen.

Sarka Kata élettársa akkora luxusfészket épít Svábhegyen, hogy abban még Rogánék is meghúzhatják magukat

Kis utca, hatalmas ház. Hónapok óta nagy a jövés-menés a Svábhegy egyik apró utcájában. A Fogaskerekű svábhegyi megállójától pár perce lévő, szűkös Felhő utcában konténerek és kisebb-nagyobb teherautók érkeznek naponta többször, miután az egyik telken nagy erőkkel épül egy új, pazar ingatlan.

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Nagyabonyi Emese újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Kende Tamás írása az uniós magyar vétók margójára.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.