Mészárosék lecsapnának a szabadpartra Balatonaligánál

  • narancs.hu
  • 2019.11.20 08:57

Belpol

Kiszorítanák az embereket a Club Aliga területéről.

Módszeresen szórítanák ki a Club Aliga területéről az embereket – ez látszik az új partvonaltervekből is, amit valamiért pont az októberi önkormányzati választások utánra időzítettek – írja az Index.

„Nyilvánvalóan arra játszottak, hogy az épp hogy megalakuló testületeknek ne legyen idejük átvizsgálni az új tervezetet, hanem igent mondjanak rá” – mondta a portálnak Bukovszki András, az Aligai Fürdőegyesület elnökhelyettese.

A minisztérium először november 8-ig várta, hogy véleményezzék a tervezetet, ezért Balatonvilágoson november 4-én rendkívüli ülést tartottak: „A tervezet a település érdekeivel totálisan ellentétes, ebben a formájában pedig tárgyalásra is alkalmatlan” – mondta Bukovszki az Indexnek.

A tervek nem minden esetben tükröznek valóságos álláspontot szerinte, hanem világosan megmutatják, mely területeket akarják a jövőben kisajátítani: a pártüdülő területén lévő, önkormányzati tulajdonban lévő telek elől egy 95 méteres, a Club Aliga közvetlen szomszédságában álló volt Volán szálló elől pedig egy 105 méteres parti sétányt vennének el.

Tehát megszünne 200 méter szabadparti sétány úgy, hogy annak a pótlását nem tartalmazza a tervezet. De az új tervben a mólóra vezető út sem látható, sőt már a mólót is úgynevezett belterületbe sorolták, Bukovszki András szerint azért, mert így könyebb lesz magántulajdonná tenni.

Az egykori pártüdülőt 2007-ben privatizálták, ekkor az izraeli érdekeltségű Pro-Mot tulajdonába került. 2018 júliusában jegyzett Appeninn Nyrt, vagyis Mészáros Lőrinc kormányközeli vállalkozó ingatlanportfóliót kezelő cége bejelentette, hogy megszerezte a Club Aliga többségét – idén januárban pedig az Appeninn leányvállalata lett, egészen pontosan a Pro-Mot 74,99 százalékos üzletrészét szerezte meg a Mészáros-cég. A társaságé volt a 37 hektáros pártüdülő, egy 167 férőhelyes kikötő, és egy 10 hektáros ingatlanrész vagyonkezelési joga. Mindezért Mészáros 14.1 millió eurót, tehát több mint 4,4 milliárd forintot fizetett.

Club Rezsim - Mészáros Lőrincék átszabják Balatonaligát

Amióta a NER nagykutyái megvették a Club Aligát, a helyiekben csak nő az indulat. Balhé is volt már a parton, miközben az új szerzeménybe öntik a közpénzt. Az állam családokat küld Mészárosék birtokára nyaralni, ahol a körülmények feltűnően rosszak. Balatonaligán az elmúlt hetek feszültségei a Mészáros-Tiborcz-duó újabb térhódításából fakadnak, noha az alapprobléma az 50-es évekre vezethető vissza.

Neked ajánljuk