Mészárosi Lőrinc-közeli lett a Valton-Sec biztonsági cég

  • narancs.hu
  • 2023. március 31.

Belpol

Az állami rendezvényeket biztosító, évi 1,7 milliárdos nyereséggel záró cég meghatározó többsége egy Mészáros Lőrinc ügyvédi csapata által kezelt magántőkealaphoz került.

A Fidesz kedvelt őrző-védő cége, a Valton-Sec Zrt. 2023 legelejéig 89 százalékban Varga Lajos birtokolta, a maradék 11 százalék pedig Sarka Kata férjéé, Bessenyei Istváné volt – szemlézi a 444Válaszonline cikkét. 

A lap szerint a többségi tulajdonrészt most megszerző Prime Multi Magántőkealapot idén januárban alapították, és a Mészáros Lőrinc jogászcsapata által működtetett Primefund Befektetési Alapkezelő menedzseli. A Prime Multi Magántőkealap és Varga Lajos megalapította a Prime Multi Zrt.-t , amibe Varga beletett 6,7 milliárd forintnyi cégrészesedést, vagyis a Valton 89 százalékát.

A Prime Multi alapszabálya szerint 49 darab részvény a Mészáros-közeli Prime Multi Magántőkealapé, 3 darab pedig Varga Lajosé. A három nála maradt részvényből az egyik szavazatelsőbbségi részvény, vagyis a Prime Multi Zrt. és leányvállalatai esetében Varga Lajosnak elvileg továbbra is döntő szava lehet a vezető tisztségviselők megválasztásában, a vállalati stratégia meghatározásában.

A Valton nettó árbevétele 2021-ben 14 milliárd, a nyeresége 1,7 milliárd forint volt.

A két tulajdonos akkor az 1,7 milliárd forintos adózott nyereség több mint felét, 950 millió forintot vett ki nyereségként. Varga Lajosnak 845,5 millió jutott Bessenyei Istvánnak pedig 104,5 millió.

A biztonsági cég mellett Varga beadta még a Stu-sza Kft. 100 százalékát is, ami negyvennél is több további cégben érdekelt kisebb vagy nagyobb arányban. Az átadott vagyonhoz tartozik a RaMpART Gasztronómia Kft. is, ami egy teltházas Puskás Aréna-eseményen 74 büfét üzemeltethet.

A Valton "nyert ügyeiről" és folyamatosan növekvő bevételeiről már négy éve is cikkeztünk.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk