Mivel fogják? – Matolcsy milliókkal tömi be az emberei száját

  • Böszörményi Jenő
  • 2015. július 9.

Belpol

Az MNB cégei Matolcsy előtt évente cca. 105 millióból megvoltak, a felhízott tiszteletdíjakkal 530 millió 460 ezer fogy. Részlet nyomtatott kiadásunk leleplező erejű összeállításából.

A gáláns javadalmazás kedvezményezettjei elsősorban a jegybank vezető munkatársai – igazán kiváltságosnak azonban az MNB csúcsvezetői mondhatók, akik egy igazgatósági mellé egy fb-tagságot is begyűjthetnek.

A cégbírósági papírokat végigbogarászva jól látható, hogy időbe telt, mire – néhány helycserével – mindenki megtalálta a maga helyét. Balog Ádám, Matolcsy helyettese például a Pénzverő igazgatósági és a DIPA felügyelőbizottsági elnöke jelenleg, miután korábban fb-elnök volt a Pénzjegynyomdánál. Gerhardt Ferenc MNB-alelnök a GIRO igazgatóságának és a PSFN fb-jének az elnöke, korábban pedig hasonló pozíciókban a DIPA-nál és a Pénzjegynyomdánál fungált. Windisch László MNB-alelnök a Pénzverő fb-jének elnöke, a GIRO-igazgatóság tagja, de volt már igazgatósági elnök a Pénzjegynyomdánál is. Pleschinger Gyula monetáris tanácsi tag a GIRO igazgatósági és a PSFN fb-tagja. Kandrács Csaba, aki július 6-ával lemondott monetáris tanácsi tagságáról, elnök-vezérigazgatója a MARK Zrt.-nek, illetve fb-tagja a Pénzjegynyomdának. Nagy Róza főigazgató a Pénzjegynyomdánál igazgatósági, a Pénzverőnél fb-tag. Rajtuk kívül a jegybank ügyvezető igazgatói, igazgatói, főosztályvezetői és más munkatársai – számításaink szerint további több mint kéttucatnyian – töltenek be egy-egy cégnél igazgatósági, felügyelőbizottsági posztokat. Az eddigieket figyelembe véve nem tűnik alaptalannak az ellenzéki pártok ama vádja, hogy az MNB vezetői a jegybank érdekeltségébe tartozó cégeknél elfoglalt pozíciók révén egészítik ki egyébként is magas, a közelmúltban pedig még magasabbra emelt fizetésüket. (Tegyük hozzá, Matolcsy György ebben a vircsaftban maga nem vesz részt.)

Matolcsy most a bőkezű nagybácsi szerepében

Matolcsy most a bőkezű nagybácsi szerepében

Fotó: MTI/Kovács Tamás

A 2009-es törvény szerint egy személy egyszerre csak egy igazgatósági, illetve fb-tagságért vehet fel tiszteletdíjat. A társaságok által honlapjukon közzétett adatok szerint azonban úgy tűnik, van, akire ez a szabály nem vonatkozik. Három olyan MNB-munkatársat is találtunk, aki párhuzamosan két cég igazgatóságában is tag, és a közzétett adatok szerint ezért díjazásban is részesül. Kocziszky György, a Monetáris Tanács (MT) tagja egyszerre tagja a MARK és a DIPA igazgatóságának (és vesz fel tiszteletdíjat), ezt ő maga is megerősíti nyilvános vagyonnyilatkozatában. Az MT egy másik tagja, Bártfai-Mager Andrea a MARK-nál és a Pénzverőnél is igazgatósági tag (emellett a GIRO fb-jében is bent ül). Vagyonnyilatkozatában tagságát a Pénzverőnél ugyan említi, de a felvett tiszteletdíjat már nem, holott a cég honlapja szerint díjazása a minimálbér ötszörösével egyezik. A harmadik érintett Matolcsy elnöki kabinetjének vezetője, Horváth Marcell, aki a GIRO és a DIPA igazgatóságának is díjazásban részesülő tagja.

Számok, részletek, további nevek és a folytatás az e heti Magyar Narancsban.

Figyelmébe ajánljuk