MOK: Nőhetnek a várólisták a CT-vizsgálatok államosítása miatt

  • narancs.hu
  • 2023. július 5.

Belpol

Ki gondolta volna? 

„A hatástanulmányokkal megalapozott, szakmai konszenzusos döntéshozatalt megkerülő államosítás tovább ronthatja a diagnosztikában és a járóbeteg-szakellátásban már jelenleg is kritikus mértékű szakemberhiányt, mindez növelheti a várólistákat, rontja a daganatos, a mozgásszervi, valamint a szív- érrendszeri betegek gyógyulási esélyeit, és még több beteget kényszerít a magánellátásba” – reagált a Magyar Orvosi Kamara (MOK) arra, hogy a költségvetést megalapozó törvénybe illesztve az egészségügyet jelentősen érintő módosításokat fogadott el az Országgyűlés hétfőn. 

A Népszava emlékeztet a módosítók szerint jövő novembertől csak az állam végezhet közfinanszírozott képalkotó, CT- és MR-vizsgálatokat. Azoknak a magánszolgáltatóknak, amelyek ezen a területen még részt vesznek a közellátásban, hacsak nem kapnak ellátási érdekből átmenti mentességet, jövő november végéig megszűnik a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK) járó finanszírozásuk. Továbbá a jövő év második feléig a társasági formában működő szakrendelőknek át kell alakulniuk költségvetési intézménnyé, valamint kiszervezik a kórházi patikák működtetését is.

A lap érdeklődött a Belügyminisztériumnál, ahonnan annyit közöltek, hogy „a CT-, valamint az MR-vizsgálatok esetén az állam a jövőben maga biztosítja a közfinanszírozás alá eső ellátásokat annak érdekben, hogy ezeket a vizsgálatok mindenki számára egyenlő módon elérhetőek és ingyenesek legyenek. Korszerű állami egészségügyi rendszer nem tartható fent korszerű CT és MR diagnosztika nélkül. Az érintett magánszolgáltatók kártalanításban részesülnek, és eszközeiket felajánlhatják az államnak megvételre. A részletszabályok kidolgozása folyamatban van.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk