Államosíthatják a CT- és MR-vizsgálatokat

  • narancs.hu
  • 2023. július 4.

Belpol

A kórházi gyógyszertárakat viszont kiszervezné a kormány. 

A nagy értékű képalkotó diagnosztikai szolgáltatások, vagyis az MR- és CT-vizsgálatok államosítását, valamint a kórházi patikák kiszervezését készítette elő a kormányzat – ez derül ki a jövő évi költségvetési törvényhez beadott módosításokból, amit a Népszava szúrt ki. 

A törvénymódosítók szerint a jövő év második feléig a társasági formában működő szakrendelőknek át kell alakulniuk költségvetési intézménnyé, ellenkező esetben megszűnik a közfinanszírozásuk. Ráadásul a változásokat az Országgyűlés Népjóléti Bizottsága meg sem vitatta, azaz ezen politikai döntések szakmai kontrollja ezúttal is elmaradt.

Jövő év novembertől csak az állam végezhet közfinanszírozott képalkotó, CT- és MR-vizsgálatokat. 

Azoknak a magánszolgáltatóknak, amelyek ezen a területen még részt vesznek a közellátásban, hacsak nem kapnak ellátási érdekből átmenti mentességet, jövő november végéig megszűnik a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK) kapott finanszírozásuk. 

Míg a szakrendelők és a CT-, valamint MR-szolgáltatások terén állami szolgáltatásokra, azaz a központosításra törekszik a kormány, a törvény más részében a kórházi gyógyszertárak kiszervezése a cél.  Az állam ugyanis közbeszerzési eljárás keretében megpályáztatja a mintegy 107 kórházi patika működtetését. Az indoklás szerint a jogalkotó célja az egységes színvonalú szolgáltatás biztosítása, valamint a nagy értékű, személyre szabott gyógyszeradagolást lehetővé tevő beruházások megvalósítása, írja a lap. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk