„Mondd, Csurka, szerinted hány román él Erdélyben?”

  • narancs.hu
  • 2018. augusztus 16.

Belpol

Radnóti Sándor válaszol a kultúrharc öngyilkos merénylőinek.

Ha hihetünk a sajtó ilyesmire szakosodott részének (aligha), kultúrharc zajlik Magyarországon. Talán annyiban igazuk is van, hogy a közismert módszereivel kétharmados parlamenti többséget szerző hatalom kicsiny vazallusai a kultúra területén is vért követelnek, s ebbéli törekvéseiket nevezhetjük ugyan harcnak, de a kultúra csak a harctér.

Az óbégatás egyik célszemélye, Radnóti Sándor e heti lapszámunkban megidézi egy másik – holtában is megtámadott – célszemély, Réz Pál személyét. A nagyon izgalmas, s a kultúrharc természetéről, illetve módszereiről is sokat eláruló írás egyik fontos részletével ajánljuk most a ma megjelenő nyomtatott Magyar Narancsot.

„Kányádi Sándor egyszer elmesélte a Holmi szerkesztőségében (ami Réz Pál lakása volt), hogy Csurka Istvánnal beszélgetve hirtelen rossz sejtelme támadt, és megkérdezte: – Mondd, Pista, szerinted hány román él Erdélyben? – Nem tudom – hangzott a válasz –, talán egymillió? (Valójában magyar él ennél valamivel több Erdélyben, és majdnem ötször ennyi román.)

Várady Szabolcs, Radnóti Sándor és Réz Pál a Holmi szerkesztőségében 1994-ben

Várady Szabolcs, Radnóti Sándor és Réz Pál a Holmi szerkesztőségében 1994-ben

 

 

Csurkát Réz Pál vitte el először Erdélybe, és ő kalauzolta Párizsban is. Országos barátok voltak a rendszerváltás előtt. Arról, hogy mi történt az 1985-ös monori találkozón, hogyan vált szét az útjuk, majd hogyan vélekedett Réz Csurkáról a rendszerváltás után, a lapunk legfrissebb számában olvashat, ami már megvásárolható a standokon, illetve itt előfizethető.

Magyar Narancs

A digitális Magyar Narancs digitális olvasójának a digitális olvasáshoz szüksége lesz a DIMAG Reader letöltésére. A digitális példányok a következő platformokon érhetőek el online és offline is: Iphone/Ipad (iOS), Google Android, PC. Fizessen elő egy évre, fél évre, negyedévre, egy hétre!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?