Most a magánorvosokat szorítja sarokba az állam

  • narancs.hu
  • 2022. december 18.

Belpol

Havonta 20 órát kellene dolgozniuk az állami egészségügyben egy készülő rendelet szerint.

Január elsejétől lépne hatályba a rendelet, amelynek közzétett tervezete szerint a magánellátásban dolgozó szakembereknek havonta 20 órát kell dolgozniuk az állami egészségügyben is – írja a HVG

Ez úgy menne, hogy  a továbbképzésre kötelezett orvosok és egészségügyi felsőfokú szakirányú végzettséggel rendelkezők abban az esetben kapnak igazolást arról, hogy teljesítették gyakorlati továbbképzésüket, ha közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatónál dolgoznak 20 órát. A szövegből egyértelműen kiderül, ez azokra vonatkozik, akik nem állami vagy nem önkormányzati szolgáltatónál dolgoznak főállásban.

Ennek az előírásnak ügyeleti ellátással is meg lehet felelni, akkor 20 óra helyett elég 10 óra.

A HVG megállapítja, ezzel a kormány beismeri, hogy az állami egészségügy nem működőképes, ha szigorúan leválasztják róla a magánegészségügyet, csak az a kérdés, a mostani rendelkezés milyen következménnyel jár. 

Amikor korábban az egészségügyi törvény tervezetéről egyeztettek, szóba került, hogy csak az jusson engedélyhez magánpraxis vitelére, aki havi 16-20 órát szolgál állami szakrendelőben vagy kórházi osztályon, de erről a Magyar Orvosi Kamara elnöke, Kincses Gyula csak pletykaszinten hallott, a tárgyalásokon ezt nem hozta szóba az államtitkár. Most rendeletbe írják.

A HVG szerint az ily módon a prakszisuk elvételével fenyegetett magánorvosok egyetlen menekülőútja a külföldi munkavállalás lesz.

Kunetz Zsombor egészségügyi elemző a Facebookon több rendelettervezet közül ezt emelte ki mint a legbrutálisabb tervezett változtatást, hiszen ötévente minden szakvizsgával rendelkező orvosnak meg kell újítania a műkődési engedélyét, de azt a munkát és tudományos aktivitást, ami ehhez előírás, eddig az állami rendszerben, a magánellátásban, vagy külföldön is lehetett teljesíteni és izgazolni. 

„Most azt akarják bevezetni, hogy a tisztán magánellátásban dolgozók is – mintegy adó- vagy tizedként – havi 20 órát dolgozzanak az állami ellátásban, az egészségügyi jogállási törvény alapján, annak hatálya alatt. Azaz a teljesen magánellátásba menekült orvosokat, most megpróbálják visszakényszeríteni az állami ellátásba, annak jogszabályi kötelezettségével együtt. Ez olyan például, mintha egy magán angoltanárt arra kényszerítenének, hogy az állami iskolákban is nyomjon le havi 20 órát ahhoz, hogy magántanár lehessen. Bónuszként rákényszerítve egy olyan szerződést, amely alapján az ország másik végébe is vezényelhető, ha éppen úgy hozza” – írja Kunetz.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk