Az LMP is autómentes Lánchidat szeretne

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. december 18.

Belpol

A Magyar Autóklub nem. Karácsony pedig Vitézy két évvel ezelőtti interjúját porolta le érdekességképpen.

Az LMP támogatja az autómentes Lánchíd koncepcióját, és továbbra is kiáll amellett, hogy a héten bevezetett forgalmi rend legyen végleges.

Bakos Bernadett, a párt országgyűlési képviselője vasárnap a Clark Ádám téren tartott, online is közvetített sajtótájékoztatón azt mondta: a 21. századi városfejlesztés egyik legnagyobb kihívása, hogy miként csökkenthető az autóforgalom, miként csökkenthetők a mobilitási igények, és hogyan ösztönözhető a közlekedésimód-váltás. Ezek egyik kiváló eszköze,  ha autómentes zónákat és útszakaszokat jelölnek ki, amivel előnyben részesítik a kerékpározást és a közösségi közlekedést, ezzel pedig „autómentes, nyugodt, csendes, sétálásra alkalmas” útszakaszokat teremtenek.

A Lánchíd kiesése nem okoz nagy problémát a fővárosi autóközlekedésnek, mert a lezárása előtt is az összes budapesti híd fogalmának mindössze négy százalékát bonyolította – vélekedett az LMP politikusa. Másfél éve le van zárva, és ez nem okozott közlekedési káoszt, az autóforgalom tehát viszonylag keveset veszít a híd kiesésével, azonban óriási lehetőséget biztosít a közösségi közlekedésnek és a kerékpárosoknak, gyalogosoknak.

Bakos Bernadett szerint a korábbi helyzet nem vált előnyére a közlekedőknek, mert a híd keskeny, a járdák szűkek, emiatt rendszeresek voltak a közlekedési konfliktusok és a dugók, és ez most megváltozhat. Hozzátette: Lázár János építési és közlekedési miniszter a parlament gazdasági bizottságában hétfői meghallgatásán azt mondta, hogy az ő választókerületében

„a kerékpár nem sport, nem hobbi, hanem azzal járnak dolgozni az emberek”.

Ennek a felismerésnek az LMP is örül, és arra kéri a most a közlekedési területért is felelős minisztert, hogy támogassa a kerékpáros közlekedést. Arra a felvetésre a miniszter azonban nem válaszolt, hogy a Fidesz elismeri-e létező közlekedési módként a kerékpározást, és leáll-e a kerékpárosok „üldözésével” a fővárosban – említette az LMP-s képviselő.

Kanász-Nagy Máté, az LMP frakcióvezető-helyettese a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: nagyon jó, hogy nem hajthatnak fel az autók a hídra, és ennek mindenképpen így kell maradnia. A Lánchíd legyen a kerékpárosoké, gyalogosoké, a közösségi közlekedést használóké.

„Arra kérjük Karácsony Gergelyt, hogy ne hátráljon meg, ne engedjen az autóslobbi nyomásának, tartsa meg így a Lánchidat ebben az állapotában”. További felújításokra azonban szükség van, így a gyalogos sávokéra is, amikorra jövő nyárra elkészül a Lánchíd – fűzte hozzá a frakcióvezető-helyettes.

Kifejtette, hogy a főpolgármesternek be kell tartania az eredeti választási ígéretét, hogy a közösségi és a kerékpáros közlekedésnek ad teret Budapesten és felveszi a küzdelmet a túlzott autós forgalom ellen.

A budapesti közúti forgalom fele nem is a fővárosban élők járműhasználatából ered, hanem abból, hogy az agglomerációban élők kényszerülnek autóba szállni. „Ők okozzák a dugót Budapesten, ami ellen dugódíjjal, a közösségi közlekedés fejlesztésével és autómentes Lánchíddal lehet védekezni” – hangsúlyozta Kanász Máté.

Az LMP-vel szemben a Magyar Autóklub jogi bizottságának elnöke az M1 csatornán azt nyilatkozta, Budapest nem engedheti meg magának, hogy csaknem három kilométer hosszon a Dunán ne lehessen személyautóval átkelni, és „mindenki úgy látja, hogy túltolja az ezzel kapcsolatos elképzeléseket a főváros”.

A főpolgármester vasárnap a Facebook-oldalán egy két évvel ezelőtti videót közöl, amelyben Vitézy Dávid közlekedési államtitkár nyilatkozik a Lánchídról.

„Valójában semmilyen szakmai érv nem szól az ellen, hogy a gyönyörű Lánchíd az állandó dugók helyett a közösségi közlekedés számára átjárható híd legyen – írja Karácsony Gergely. – Amikor meghoztuk az ideiglenes forgalmi rendre vonatkozó javaslatunkat, fel sem merült bennünk, hogy a kormány ne értene ezzel egyet, hiszen – ahogy ez egy két évvel ezelőtti interjúból kiderül – a kormány közlekedési államtitkára, Vitézy Dávid is ezt támogatta. Sebaj, a budapestieknek lesz módjuk arra, hogy a valódi tapasztalatok alapján, a pártos hisztériakeltést és az ostoba propagandát félretéve hozzák meg a város egésze számára legjobb döntést!”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk