MSZP-kongresszus: nagy többséggel megszavazták a kihívó nélkül induló Tóth Bertalant és Kunhalmi Ágnest

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 19.

Belpol

Társelnököket választott a párt a kongresszusán.

86 százalékkal megválasztotta az MSZP online megtartott kongresszusa a párt két társelnökét, Kunhalmi Ágnest és Tóth Bertalant.

A párt elnökhelyettese Komjáthi Imre lett, alelnök Gurmai Zita és Hegyi Gyula. Az elnökség további tagjai Bárány Balázs, Bihal Dávid, Eszik Bence, Halmi József, Horváth András, Király József, Pollreisz Balázs, Tóth Csaba, Tüttő Kata és Varga László. Választmányi elnöknek 93 százalékkal Hiller Istvánt választották meg.

A párt meglehetősen viharos körülmények között rendezte meg a tisztújító kongresszusát: a Pest megyei szervezetet épp a kongresszus előtt, múlt héten feloszlatták, így annak tagjai nem is szavazhattak a tisztújításon. Mesterházy Attila volt pártelnök, aki szintén indulni akart a társelnöki posztért, ezután arról beszélt, hogy a megyei szervezet feloszlatásával többségében az ő hívei nem szavazhatnak a kongresszuson.

Mesterházy azonban később vissza is lépett a jelöltségtől, mondván azt érezte, egyre nehezítették a feltételeket az indulásához. A két társelnökjelölt így a megszavazott Kunhalmi Ágnes és Tóth Bertalan maradt, és az elnökségre, a felügyelőbizottságra, illetve a fegyelmi tanács tagjaira is csak az ő listájukon lehetett szavazni, mert bár Havas Szófia is benyújtott egy listát, az végül érvénytelen lett.

Kunhalmi megválasztása után arról beszélt, hogy

az, hogy 86 százalékkal választották meg pket azt mutatja, hogy a párt egysége megkérdőjelezhetetlen, és stabil az irányvonal, amit korábban Tóth Bertalannal elhatároztak - a cél a kormányváltás, és az MSZP-nek szerepe és helye van a kormányváltásban.

Kunhalmi emellett arról beszélt hosszan, hogy Magyarországnak az Európai Unióban a helye, de az EU nem fogja megmenteni a magyarokat, a magyarok viszont meg fogják tudni menteni az EU-t Orbántól. Szociális és zöld Európáról beszélt, és kijelentette, Európa nem válságban van, hanem átalakulóban, de nem az Egyesült Államok, hanem a német föderális szövetségi köztársaság mintájára kell továbbfejleszteni.

Kijelentette, a NER nem alternatíva, demokratikus és szociális fordulatra van szükség, 2022-ben pedig egy új köztársaságot kell alapítani, amely már a negyedik lesz Magyarországon, és ez legyen demokratikus és szociális. Nyugdíj- és bérfelzárkóztatást, bérlakásprogramot, az oktatás kiterjesztését sürgetett.

Kunhalmi az ellenzéki összefogásról azt mondta,

2022-ben egy jelöltre van szükség mind a 106 egyéni választókerületben, egy miniszterelnök-jelöltre és egy listára is, mert ez tudná a legjobban összefogni a köztársaságpárti szavazókat. Hangsúlyozta, mindent meg kell tenni a kormány leváltásáért.

Tóth Bertalan azt mondta, kormány- és korszakváltást akarnak, ezt megerősítették a kongresszuson és egyértelmű döntés született. Közölte, Magyarországon ma önkényuralom van, az MSZP ezt fel akarja számolni, meg akarják szüntetni az országban uralkodó félelmet.

A programjukról azt mondta, első pillére a szabadság, jogbiztonság, jogállami helyreállítása, a második az igazságtalanságok és egyenlőtlenségek felszámolása. Ezzel kapcsolatban az oktatásból, az egészségügyből, a lakáspiacról hozott példákat és azt mondta, megélhetési és szociális válság fenyeget, ehelyett esélyteremtő államot akarnak. Harmadik feladatként a rombolás megakadályozását említette - beszélt a kormány környezetrombolásáról, azt mondta, ehelyett építeni kell és megvédeni a közös kincseket.

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.