Sebek a világ közepén

Tiba István és ami utána Balmazújvárosból maradt

  • KD
  • 2020. szeptember 19.

Belpol

A Magyar Narancs csütörtökön megjelenő nyomtatott lapszámában járunk utána, hogy mit lehet tudni Tiba Istvánról, mi maradt az általa korábban vezetett kisváros nagyra törő beruházásaiból? Mire van esély a romokon, és hogyan lehet úgy belefogni az újjáépítésbe, hogy a még mindig aktív képviselő lépten-nyomon igyekszik sarokba szorítani az új városvezetést?

Ízelítő a cikkből:

Nem sok megyei bajnokságban játszó csapatnak lehet olyan milliárdos értékű stadionja, mint a balmazújvárosiaknak. Ottjártunkkor is éppen nyírták a pálya fűthető gyepborítását, de még mielőtt a pályakarbantartókkal beszélgettünk volna, kiutasítottak a létesítményből, és annak addig szélesre tárt kapuit aznap már nem is nyitották ki újra. A homlokzaton mindenesetre még a Balmazújváros Sport Kft. neve és címere szerepel, habár a csapat aktuális neve Balmazújvárosi FC, szervezeti formája pedig nem kft., hanem egyesület. A megyei első osztályban (Hajdú-Biharban nincs is ennél alacsonyabb osztály) játszó együttes jelenlegi edzője Lajos Ferenc, tehát ugyanaz a szakember, aki az első osztályú Balmazújváros Sport Kft.-t és vele együtt kis híján a várost is csődbe vezette (a kft. jelenleg felszámolás alatt áll), a klubelnök pedig, ahogy már mondtuk, Tiba István országgyűlési képviselő. A stadion parkolója péntek délután meglehetősen elhagyatott volt, csupán egy vadonatúj Mercedes sportkocsi álldogált a gazdasági és egyben VIP-bejárat előtt. A távozásunk után szigorúan bezáruló kapukra kifüggesztett tájékoztató tábla szerint a létesítmény építtetője dr. Veres Margit polgármester.

Tiba István egyedül ül

Tiba István egyedül ül

Fotó: MTI/Kovács Attila

 

(…) Amikor a rendes heti fogadóórája után felkeressük Hegedűs Péter polgármestert, azt mondja: „Azt, hogy mi a helyzet a stadion tulajdonjogával és az egyéb vagyontárgyakkal, amiket valaha az önkormányzati kft. vásárolt meg önkormányzati vagy állami támogatásból, majd a bíróság fogja megállapítani.” A Balmazújváros Sport Kft. felszámolása folyamatban van, innentől nemigen lehet mást tenni, ki kell várni a döntéseket. A város ugyanakkor nem ad jelenleg semmilyen juttatást az egyesületnek, egyfelől mert az általuk cserébe kért átláthatóságra nem volt esély, másfelől mert a vírushelyzet miatt a sporttámogatásokat egyelőre befagyasztották. Hegedűs ugyanakkor leszögezi, a város ügyeiről hajlandó beszélni, de Tiba István utóbbi időben kifejtett aktivitását nem szeretné véleményezni. Az elítélt volt polgármester és a jelenlegi nincsen beszélő viszonyban, a parlamenti képviselő üzengetéseire pedig Hegedűs csak akkor reagál, ha a munkatársait éri méltatlan vádaskodás.

Azt is tőle tudom meg, hogy az a bizonyos home office focista, akinek az ügye bejárta a sajtót (a csapat megszűnése után is kitöltötte szerződési idejét, felvette a havi fizetését a csődközelbe jutott kft.-től), már nincs a városban. Mint utóbb kiderült, nyáron, balmazújvárosi szerződése lejárta után az NB II.-es Nyíregyháza Spartacus FC-be igazolt. A szociális bérlakásokból is sikerült nagy nehezen kitenni a focistákat, azokat is rendeltetésszerűen használják már. A Balmazújváros Sport Kft.-vel szemben 500 millió forintos csődbűntett miatt tettek feljelentést, teszi hozzá Hegedűs, de sok egyéb gondjuk is van még, amit az elmúlt évekből örököltek.

A Magyar Narancs szeptember 17-i számában olvasható teljes cikkben szóba kerülnek még a stadionfejlesztésre eltapsolt százmilliók, felszámolás alatt lévő vállalkozások sora, illetve a volt polgármester, Veres Margit is, akit hiába ítéltek el jogerősen öt évre hivatali vesztegetés miatt, a jogi kiskapukat arcátlanul kihasználva továbbra is szabadlábon tartja őt a fideszes elit, és rendszeres résztvevője, sőt, talán rendezője is a Hajdú-Bihar megyei NER-elit báljainak.

Magyar Narancs

Kedves Olvasóink, köszönjük kérdésüket, a körülményekhez képest jól vagyunk, és reméljük, Önök is. Miközben hazánk a demokrácia érett, sőt túlérett szakaszába lép, dolgozunk. Cikkeket írunk otthon és nem otthon, laptopon, PC-n és vasalódeszkán, belföldön, külföldön és másutt, és igyekszünk okosnak és szépnek maradni. De mit hoz a jövő?

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Igor és Szása kiszabadult és gyilkolt

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.

Hídpénz

„Az önkormányzat egy olyan fejlesztést kíván megvalósítani, hogy a Szárhegyet és a Vár­hegyet összekötnénk egy függőhíddal."

Az arany csillogása

Emlékszik még bárki is arra, hogy mikor volt az a „vizes” világbajnokság Budapesten, amikor a toronyugráshoz a Dunába húztak fel egy ménkű nagy tornyot, hogy az majd milyen jól fog mutatni a világmindenség összes televíziós készülékén?