Sebek a világ közepén

Tiba István és ami utána Balmazújvárosból maradt

  • KD
  • 2020. szeptember 19.

Belpol

A Magyar Narancs csütörtökön megjelenő nyomtatott lapszámában járunk utána, hogy mit lehet tudni Tiba Istvánról, mi maradt az általa korábban vezetett kisváros nagyra törő beruházásaiból? Mire van esély a romokon, és hogyan lehet úgy belefogni az újjáépítésbe, hogy a még mindig aktív képviselő lépten-nyomon igyekszik sarokba szorítani az új városvezetést?

Ízelítő a cikkből:

Nem sok megyei bajnokságban játszó csapatnak lehet olyan milliárdos értékű stadionja, mint a balmazújvárosiaknak. Ottjártunkkor is éppen nyírták a pálya fűthető gyepborítását, de még mielőtt a pályakarbantartókkal beszélgettünk volna, kiutasítottak a létesítményből, és annak addig szélesre tárt kapuit aznap már nem is nyitották ki újra. A homlokzaton mindenesetre még a Balmazújváros Sport Kft. neve és címere szerepel, habár a csapat aktuális neve Balmazújvárosi FC, szervezeti formája pedig nem kft., hanem egyesület. A megyei első osztályban (Hajdú-Biharban nincs is ennél alacsonyabb osztály) játszó együttes jelenlegi edzője Lajos Ferenc, tehát ugyanaz a szakember, aki az első osztályú Balmazújváros Sport Kft.-t és vele együtt kis híján a várost is csődbe vezette (a kft. jelenleg felszámolás alatt áll), a klubelnök pedig, ahogy már mondtuk, Tiba István országgyűlési képviselő. A stadion parkolója péntek délután meglehetősen elhagyatott volt, csupán egy vadonatúj Mercedes sportkocsi álldogált a gazdasági és egyben VIP-bejárat előtt. A távozásunk után szigorúan bezáruló kapukra kifüggesztett tájékoztató tábla szerint a létesítmény építtetője dr. Veres Margit polgármester.

Tiba István egyedül ül

Tiba István egyedül ül

Fotó: MTI/Kovács Attila

 

(…) Amikor a rendes heti fogadóórája után felkeressük Hegedűs Péter polgármestert, azt mondja: „Azt, hogy mi a helyzet a stadion tulajdonjogával és az egyéb vagyontárgyakkal, amiket valaha az önkormányzati kft. vásárolt meg önkormányzati vagy állami támogatásból, majd a bíróság fogja megállapítani.” A Balmazújváros Sport Kft. felszámolása folyamatban van, innentől nemigen lehet mást tenni, ki kell várni a döntéseket. A város ugyanakkor nem ad jelenleg semmilyen juttatást az egyesületnek, egyfelől mert az általuk cserébe kért átláthatóságra nem volt esély, másfelől mert a vírushelyzet miatt a sporttámogatásokat egyelőre befagyasztották. Hegedűs ugyanakkor leszögezi, a város ügyeiről hajlandó beszélni, de Tiba István utóbbi időben kifejtett aktivitását nem szeretné véleményezni. Az elítélt volt polgármester és a jelenlegi nincsen beszélő viszonyban, a parlamenti képviselő üzengetéseire pedig Hegedűs csak akkor reagál, ha a munkatársait éri méltatlan vádaskodás.

Azt is tőle tudom meg, hogy az a bizonyos home office focista, akinek az ügye bejárta a sajtót (a csapat megszűnése után is kitöltötte szerződési idejét, felvette a havi fizetését a csődközelbe jutott kft.-től), már nincs a városban. Mint utóbb kiderült, nyáron, balmazújvárosi szerződése lejárta után az NB II.-es Nyíregyháza Spartacus FC-be igazolt. A szociális bérlakásokból is sikerült nagy nehezen kitenni a focistákat, azokat is rendeltetésszerűen használják már. A Balmazújváros Sport Kft.-vel szemben 500 millió forintos csődbűntett miatt tettek feljelentést, teszi hozzá Hegedűs, de sok egyéb gondjuk is van még, amit az elmúlt évekből örököltek.

A Magyar Narancs szeptember 17-i számában olvasható teljes cikkben szóba kerülnek még a stadionfejlesztésre eltapsolt százmilliók, felszámolás alatt lévő vállalkozások sora, illetve a volt polgármester, Veres Margit is, akit hiába ítéltek el jogerősen öt évre hivatali vesztegetés miatt, a jogi kiskapukat arcátlanul kihasználva továbbra is szabadlábon tartja őt a fideszes elit, és rendszeres résztvevője, sőt, talán rendezője is a Hajdú-Bihar megyei NER-elit báljainak.

Magyar Narancs

Kedves Olvasóink, köszönjük kérdésüket, a körülményekhez képest jól vagyunk, és reméljük, Önök is. Miközben hazánk a demokrácia érett, sőt túlérett szakaszába lép, dolgozunk. Cikkeket írunk otthon és nem otthon, laptopon, PC-n és vasalódeszkán, belföldön, külföldön és másutt, és igyekszünk okosnak és szépnek maradni. De mit hoz a jövő?

Figyelmébe ajánljuk