Működési zavarok az MDF-ben - A Karcsi megfizet

Belpol

Zajlik az élet az MDF-ben, ahogyan csak ott bír zajlani. Félreértések, kapkodás, amatörizmus - miközben már rég a bőrükre megy a játék.
Zajlik az élet az MDF-ben, ahogyan csak ott bír zajlani. Félreértések, kapkodás, amatörizmus - miközben már rég a bőrükre megy a játék.

Ezúttal három országgyűlési képviselő - Hock Zoltán, Katona Kálmán, Pettkó András - "pártnévsorból törlése" körül forgott a szó a múlt héten. A szankció oka az volt, hogy akadályozták a párt országgyűlési csoportjának újraalakulását. Az MDF-frakció létszáma tavaly ősz óta immár másodszor csökkent tíz fő alá (előbb a megfigyelési ügy miatt kizárt Almássy Kornél, utóbb a Bokros Lajos listavezetővé választása miatt kiakadt Csáky András távozása miatt). Először egy villámigazolással még feltöltötték a keretet, most azonban nyögvenyelősen megy a dolog.

A legendás 6:1

Május 9-én a választmány a következőképpen határozott: "A Magyar Demokrata Fórumnak parlamenti frakciót kell alakítania!" Indoklásuk szerint "nem elfogadható az az állapot, hogy (...) egy gazdasági válság és egy kampányidőszak közepén az MDF-nek ne legyen lehetősége a többi párttal azonos szinten megszólalni, vitába bocsátkozni, kezdeményezéseket tenni", továbbá "mert a Magyar Demokrata Fórumnak nincs önálló frakciója, (...) ne lehessen szakértői stábunk, munkára alkalmas frakciószobánk a Parlamentben".

Május 11-én aztán Pettkó András, Katona Kálmán és Hock Zoltán nem vett részt az MDF-es képviselők szokásos parlamenti tanácskozásán. Ami - frakció híján - most már csak egyszerű hétfőnkénti összejövetel. Az értesítést egy héttel azelőtt - az országos választmány május 9-i ülése előtt - elküldték az érintetteknek. Többek közt ez állt benne: "Napirend: 1. Heti munka ütemezése. 2. Egyebek." A távolmaradók később éppen erre hivatkoztak: senki nem mondta, mit rejtenek az egyebek. A megbeszélésen Karsai Péter egykori frakcióvezető-helyettes sem volt ott (külföldön tartózkodott), de jelezte, aláírja a nyilatkozatot, s alkalomadtán részt venne az MDF képviselőcsoportjának újjáalakításában. E szöveget ugyanis a választmány döntése előtt hetekkel eljuttatták minden MDF-es képviselőnek: a párt elnöksége már április 22-én szorgalmazta, hogy minél korábban hozzák létre a frakciót Császár Antal volt fideszes képviselő és volt miniszterelnöki megbízott kooptálásával. Csaknem egyhangúlag, 6:1 arányban jutottak erre. Az ellenszavazat Pettkó Andrásé volt. Azzal érvelt, hogy várják meg az EP-választás eredményét, és annak ismeretében döntsék el, hogyan tovább, például szükség van-e mondjuk a vezetőség átalakítására. Pettkó továbbá fölvetette: ha mégsem tudnák újraszervezni a frakciót, abból megint "cirkusz lenne", ami nem hiányzik a kampányban. Egyébként is: előbb meg kellene beszélni, mi vezetett a frakció elfogyásához, ahhoz, hogy a ciklusban már nem először került a létszám 10 fő alá.

Többen azóta is csodálkoznak, hogy a kedves, szolgálatkész Pettkó András így ellentmondott. Ezt annak tudják be, hogy Hock Zoltán is újpesti, meg ő is. Hock egyébiránt Bokros Lajos EP-listavezetővé jelölése után szállt ki az elnökségből, tiltakozásul. Pedig Hock Dávid Ibolya favoritja és egyik bizalmasa volt egykoron. Az utóbbi időben viszont gyakran szembeszavazott az elnök asszonnyal. Hock persze nem zárkózott el az elől, hogy újra legyen frakció, de ő is csak az EP-választás után futna neki. Többek szerint már ki is mérte a rohamot; és ha jól fog lécet, pártelnök lehet. Katona Kálmánnak pedig már régóta elege van: az őszi tisztújításkor lemondott az országos választmány elnöki tisztéről és elnökségi tagságáról. (Lásd: "Azt hiszem, kisfiú ő ahhoz", Magyar Narancs, 2008. szeptember 25.) Õ volt az Országgyűlés környezetvédelmi bizottságának elnöke is, de a frakcióval együtt elvesztek a bizottsági vezető tisztségek is.

Leginkább persze a házszabály tesz keresztbe az MDF-nek, nem a három renitens. Például azzal, hogy napirend előtt (amikor a közéleti parlamenti csaták dúlnak), csak a képviselőcsoportok vezetői és a helyettesek szólalhatnak meg, a függetlenek nem. Érthető, hogy a parlamenti munkát mindig is kiemelten kezelő MDF mindent megtesz a frakció újjáalakítására.

Egyébként most nem is a furcsa parlamenti átigazolások, hanem Bokros Lajos idei EP-listavezetővé jelölése és annak mikéntje durrantotta el néhányuk agyát - elsősorban Csáky Andrásét, de Hockét, Katonáét is. Pettkó sem nagyon örült neki - és főleg a döntési mechanizmussal volt baja.

Cselszövések napról napra

Május 12-én egy fővárosi vendéglőben Herényi Károly volt frakcióvezető, Pettkó András, Katona Kálmán és Hock Zoltán ebédelt együtt úgy három órán át. Katonáék elmondták Herényinek, dűlőre juthatnának a képviselőcsoport megalakításának időpontjában, de előbb meg kell vizsgálni, mi vezetett idáig. Aztán megállapodtak: "Pénteken Karcsi fizet."

De akkor már nem találkoztak. Addig ugyanis történt egy s más. Herényi Károly - Makay Zsolttal, az országos választmány elnökével közösen - egy napra rá, május 13-án nyílt levelet írt a testület tagjainak: "Szeretnénk tájékoztatni arról, hogy sajnálatos módon, a választmány május 9-i, közel 90 százalékos többséggel hozott, egyértelmű kötelezése ellenére sem jelent meg vagy adott pozitív nyilatkozatot a 2009. május 11-i frakcióalakításról Hock Zoltán, Katona Kálmán és Pettkó András. Ezáltal az MDF az egykori fideszes képviselők csatlakozásával együtt sem tudta megalakítani a parlamenti frakcióját. Az MDF alapszabálya egyértelműen fogalmaz: az illető politikusok magukat törölték az MDF tagjai sorából, s ezzel elváltak útjaink." És még egy rendkívül éles kitétel: "Katona Kálmán és Hock Zoltán megnyilatkozásai óriási károkat okoztak az MDF-nek, lassan már úgy tűnt, hogy szándékosan ők akarnak a kampány arcaivá válni, ellehetetlenítve közéleti szerepvállalásunkat." Vajon mi történhetett keddtől szerdáig? Erről nemigen beszélt egyik fél sem, pedig csak most vasárnap óta van nyilatkozatstop.

Pettkó András meglepetten kommentálta a történteket egy általa korábban összehívott - az MDF adóügyi álláspontját ismertető - sajtótájékoztatón, mondván, tárgyalni szándékoznak továbbra is.

Bár Herényi Károlyt az MDF-es képviselők "szószólójaként" bízták meg frakcióalakítási tárgyalásokkal, a híradásokban jobb híján elnökhelyettesként aposztrofálták. Õ maga korrigálta a tévedést: nem elnökhelyettes, csak helyettesíti az elnököt, annak általános megbízásából. Az elnökhelyettes Hock Zoltán volt, míg le nem mondott.

A három távolmaradt pártnévsorból esedékes törlését kellett volna szentesíteni a nagy hirtelen összehívott testületnek május 17-én. Az alapszabály tavaly őszi módosítása során ugyan felvetődött az a verzió is, hogy előbb az elnökségnek kell szankciót kilátásba helyeznie a rakoncátlan országgyűlési képviselővel szemben, aki aztán az országos választmányhoz fordulhat. A végül elfogadott rendelkezés alapján viszont rögtön a magasabb grémium elé kerül az ügy, amely azonnal foganatosítja az alapszabályban foglaltakat, adott helyzetben a törlést. Az országos választmánynak tehát a saját maga előírta szabályok értelmében automatikusan kellett volna döntenie, ám az érintettek "annyira jól építették fel védekezésüket, hogy a testület többi tagja simán leszavazta önmagát, vagyis végül maga a választmány ment szembe saját nyolc nappal korábbi határozatával. Nem egyszerűen elnapolták az ügyet, hanem úgy határoztak: nem a legelső adandó alkalommal, hanem csak hetek múlva, az EP-választás után kerüljön ismét napirendre a frakcióalakítás és a három tagtárs sorsa.

Mindeközben a frakciónélküliségnek van egy súlyosabb, kevéssé emlegetett következménye is: például választási tévévitákba a parlamenti frakcióval rendelkező pártok kapnak meghívást; márpedig az MDF számára, ha már történelmileg így alakult, Bokros Lajos adu ász, hiszen gazdasági kérdésekben egyetlen ellenfele sem tudná lenyomni egy vita során, sőt. Már ha lesz lehetősége rá.

Figyelmébe ajánljuk