Ügyészség: A csengeri örökösnő később visszavonta a Kósára terhelő vallomást

  • narancs.hu
  • 2021. március 2.

Belpol

Egyéb bűncselekményekre vonatkozó adatot nem tárt fel a nyomozás - közölték. 

Közleményt adott ki kedden a Legfőbb Ügyészség az úgynevezett "csengeri örökösnő" ügyében. 

Mint ismert, P. Mária (korábban Sz. Gáborné) 2013 és 2018 között több embertől is csalt ki pénzt egy állítólagos 1300 milliárd forintos külföldi örökségre hivatkozva. 2013-ban Kósa Lajost is megkereste, akitől befektetési tanácsokat kért, a politikus többször is találkozott vele, és egy közjegyző előtti megállapodást is aláírtak. Kósa közreműködött volna a vagyon sorsának rendezésében, amiért cserébe a nő anyagi hasznot ígért.

Február közepén a Blikk arról írt, hogy Kósa a nővel aláírt egy olyan gyanús ajándékozási szerződést is, amely alapján Kósáé lett volna az egyik legnagyobb francia pénzintézet, a Credit Industrial et Commercial Bank 24,09 százaléka, mert a nő elhitette vele, hogy 99 százalékos részesedése van a bankban.

Néhány napja az LMP-s Csárdi Antal pedig egy nyomozati anyag alapján arról beszélt, hogy a nő 68 millió forintot továbbított Kósának, aki a nőt kérte meg, hogy "egy uniós projekt kapcsán járó pénzösszeget" az ő számlájára utalhassanak, mondván a politikus nem kérheti a sajátjára. Csárdi arról is beszélt, hogy az ügyészség nem akarja kihallgatni Kósát. 

A fideszes politikus tagadja, hogy bármit elfogadott volna a nőtől, az ügyészség pedig a közleményében most visszautasítja azokat a feltételezéseket, hogy törvénysértően vagy szakszerűtlenül járt volna el az ügyben. 

Mint írják, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda különösen nagy kárt okozó csalás és más bűncselekmények miatt folytatott nyomozást, a nyomozás során a történeti tényállás egészét vizsgálták.

"Mivel arra derült fény, hogy a terhelt nő az örökség meglétével kapcsolatban Kósa Lajost is megtévesztette, őt - egyes közéleti szereplők állításával szemben - a nyomozás során tanúként kihallgatták. Mivel azonban kára nem keletkezett, így az ügyben nem szerepel sértettként" - írják, hozzátéve, hogy 

"a nyomozó hatóság az eljárásban hivatalból vizsgálta az egyéb bűncselekmények esetleges megvalósulását is, azonban a nyomozás ezekre vonatkozó adatot nem tárt fel".

A nyomozást befejezték, a Mátészalkai Járási Ügyészség pedig már benyújtotta a vádiratot a Mátészalkai Járásbírósághoz, az ügyészség közlése szerint ez tartalmazza "az egyes közéleti szereplők által megjelölt cég kapcsán az átutalás körülményeit és annak a pénznek a sorsát is, amely a csengeri örökösnő bankszámlájára érkezett. Mindez teljességgel beleillik a vád tárgyát képező csalássorozatba."

Az ügyészség arról is ír, hogy a nő később visszavonta azt a vallomását, amelyben a Csárdi által is említett tranzakciókról beszélt: "A csengeri örökösnő későbbi vallomásaiban, így a saját kezűleg írt vallomásaiban maga is cáfolta azt, hogy az ügyben felmerült kft-től kapott pénzt más személynek vagy más személy megbízottjának adta tovább és csupán ezen személy kérésére ismerte el utólag a tartozást.

A nyomozás egyéb bizonyítékai is cáfolták a terhelt nő saját maga által is visszavont nyilatkozatait. A nő arra hivatkozott, hogy ezeket a valótlan állításokat külső befolyásra tette."

Az ügy bírósági szakaszban van, kedd reggel lett volna egy tárgyalás, ám ez a Telex beszámolója szerint ez "a Mátészalkai Járásbíróság működésével kapcsolatos ok miatt" elmaradt. 

Figyelmébe ajánljuk