MVM: semmi közünk a sorozatos Békés megyei földrengésekhez

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 1.

Belpol

Egy hét alatt 99 földrengés történt a környéken, ezért felmerült, hogy ennek az új földgáztermelő kutak fúrásához lehet köze.

„A Corvinus projektben résztvevő vállalatok, az MVM CEEnergy Zrt. és a Horizon General LLC. kijelentik, hogy semmiféle összefüggés nincs a Corvinus projekt kivitelezése és az elmúlt hetekben regisztrált magyarországi földrengések között. A feltételezés egyebek mellett a helyszínek közötti távolság miatt és a békési gázmezőn folyamatosan végzett kötelező mérések szerint is téves, alaptalan” – közölte az MVM pénteken. 

A hvg.hu emlékeztet, hogy

a Szarvas, Kondoros, Mezőberény, Gyomaendrőd települések által bezárt négyszögben egy hét alatt összesen 99 darab földrengés pattant ki.

Aszódi Attila atomenergetikus néhány nappal ezelőtt felvetette egy cikkben, hogy Dél-Alföldre tervezett geotermikus-energia program és az újabb földgáztermelő kutak fúrása fokozza-e a szeizmológiai kockázatokat. 

Az MVM az alábbi érveket hozta fel: 

  • a földrengés által érintett terület és a Nyékpuszta mező egymástól teljesen eltérő geológiai képződményekben helyezkedik el;
  • földrengés epicentruma aljzati képződményben, míg a Nyékpuszta mező Miocén korú üledékes kőzetben található;
  • a Corvinus projekt és a földrengések közötti összefüggés a fúrás helyszínétől való távolság és a fúrások mélysége alapján is teljességgel kizárt;
  • a regisztrált földrengések Szarvas környéki epicentruma légvonalban 40-50 km távolságban van a Nyékpuszta mezőtől, ezért a Corvinus projektben folyó tevékenység esetleges szeizmikus hatása ilyen távolságból elképzelhetetlen;
  • a regisztrált földrengések mélysége legalább 10 kilométerre becsülhető, de a Corvinus projektben végzett tevékenység jóval sekélyebben, 4 kilométeres mélységben zajlik.

Hozzátették, „a mérések alapján kijelenthető, hogy az egyes eljárások, munkafázisok során egyszer sem regisztráltak földrengésre utaló hatást”, számolt be a portál. 

A Corvinus-projekttel részletesen foglalkozott a Magyar Narancs. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk