Békési gázmező: politikai elvárások, technológiai aggályok, hatósági úthenger

Mire hármat számolnak

Belpol

Az észak-békési gázmezők minél hamarabbi kiaknázása a Corvinus-projekt célja. A remélt félmillió köbméter földgáz felszínre hozatalának költséghatékonysága azonban legalábbis vitatott. Mindeközben az érintett földtulajdonosokat komolytalan összegekkel kártalanítanák.

„Hogy mentálisan hol tart ez az ország, jól mutatta, hogy az érintett földtulajdonosok döntő többsége kérdés és szó nélkül, szolgalelkűen aláírta a titoktartásról szóló dokumentumot, az elhelyezési és üzemeltetési célú bányaszolgalom alapításához szükséges nyilatkozatot, és elfogadták azt az elképesztő alacsony árat, amit ezért az állam nevében eljáró cég felajánlott nekik. Amikor mi nem írtuk alá a titoktartásról szóló nyilatkozatot és vitattuk a kártérítés mértékét, akkor az ügyintézők nagyot néztek és nem értették, miért tesszük ezt, és miért jó ez nekünk. Pedig mi csak a saját érdekeinkért és édesanyámon keresztül a tulajdonunkért álltunk ki. Ez ma Magyarországon nagy csodálkozást kelt” – mondta a Narancsnak D. L. N. (aki csak neve kezdőbetűinek feltüntetéséhez járult hozzá). A középkorú gyulai nő édesanyja nevében jár el a nyékpusztai gázmező miatt; a földtulajdon Sarkad és Méhkerék között, a Viharsarok egyik eldugott szegletében található. Az ingatlanért felajánlott kártérítés és a tulajdonos képviselőjének megbízásából készített ingatlanforgalmi értékbecslés között megmagyarázhatatlanul nagy, ötvenegyszeres a különbség.

Corvinus

Hiába a kormány oroszbarátsága, a kőolaj és a földgáz ára drasztikusan emelkedik Magyarországon – ennek a következménye nemcsak a rezsicsökkentés részbeni eltörlése, hanem az a Magyar Közlönyben augusztus közepén megjelent rendelet, amely az ún. Corvinus-projektet kiemelten közérdekű beruházássá minősíti, és a megvalósításával összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánítja. A program célja az észak-békési földgázvagyon és a kondenzátum (könnyűolaj) kutatása, termelésbe állítása. A lelőhely 3700–4500 méter mélységben helyezkedik el a Békés megyei – önálló településként amúgy nem létező – Nyékpuszta térségében. A célterület Dévaványa, Ecsegfalva, Kertészsziget, Körösladány, Méhkerék, Okány, Sarkad, Sarkadkeresztúr, Szeghalom, Vésztő kül­területeit foglalja magába, ez a megye egyik elmaradott térsége. A tervek szerint a jövő év elején már földgázt termelhetnek itt. A hazai termelést „nagyon rövid időn” belül 1,5 milliárdról 2 milliárd köbméterre kellene emelni. Orbán Viktor a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető Takács Árpád főispánt bízta meg a feladattal.

A Magyar Közlönyben közzétett kormányrendelet szerint építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt nem kell beszerezni, településképi véleményezési eljárást nem kell lefolytatni, és településképi bejelentési eljárásnak nincs helye. A különböző hatósági ügyek elintézésének határideje is jelentősen csökkent.

A projekt ugyanakkor technológiai kérdések sokaságával szembesíti a szakembereket, miközben egyértelmű politikai elvárásnak és megrendelésnek kell megfelelniük. Többen arra emlékeztetnek, hogy hasonló geodéziai adottságok és földrajzi körülmények között Makó környékén 10–15 évvel ezelőtt amerikai specialistáknak sem sikerült az, hogy a szokásosnál jóval mélyebbről, sok rétegen áttörve értékelhető mennyiségű földgázt hozzanak a felszínre – ez a kudarc a békési gázmező esetében is megismétlődhet.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A falnak is szeme van

Túlzás lenne azt állítani, hogy a Radiohead különösebben sok vidámságot csalt volna az arcunkra, épp ezért furcsa a némiképp utódzenekarának tekinthető The Smile névválasztása.

Mélyen tisztelt publikum!

  • - turcsányi -

„Vándorcirkuszos szeretnék lenni, hóban-esőben a cirkusszal menni…” – köszöntötte az új évtizedet 1970-ben Karda Beáta.

Szabó, baka, kém

Hogyan válhatott a II. világháború kulcsfontosságú alakjává egy divattervező? Miért hízelegtek nagy hatalmú német vezetők egy töpörödött francia nőnek?

Elfordított arccal

  • SzSz

Hosszú percekig kitartott, éjfekete vászonnal indulunk, amelyet hirtelen vált fel az idilli kép: családi délután a folyóparton, a madárcsicsergést csak a játék és hancúrozás hangjai szakítják meg. Jonathan Glazer filmjében ugyanis a sötétség és a fényesség a szó szoros értelmében egymás szomszédságában honol.

Fejjel a falnak

A rasszizmus mindig újratermelődik, és már csak emiatt is elemi érdekünk, hogy újra és újra elővegyük a tiszaeszlári történetet, és beszéljünk róla.

A jelmez hatalma

A zalaegerszegi színház minden évadban műsorra tűz egy kötelező olvasmányból készült előadást; az idén a Tartuffe-öt a színház színművésze, Farkas Ignác állította színpadra.

Boldogan éltek, míg

Három, fehér menyasszonyi ruhába öltöztetett próbababa tájol minket a lépcsőfordulóban, körülöttük papírból kivágott virágok és levelek, mintha egy kicsit sután berendezett menyasszonyi szalon kirakatát látnánk.

A nem haszonelvű szeretet

Ennél abszurdabb és szerencsétlenebb szituációt nehezen lehetett volna elképzelni, erre tessék. A Kossuth rádión ugyanis épp Balog Zoltán mondta el a reggeli imát aznap, amikor egész mást kellett volna mondania.

A szomorú bohóc

  • Domsa Zsófia

Hjalmar Bergman a svéd próza és dráma egyik klasszikusa. A történetcsokor első darabjában egy svéd vidéki kisvárosban járunk, a múlt század elején, a szerző legjobban sikerült elbeszéléseinek idején. Bergman a realizmust fantasztikummal, a vígjátékot mély tragédiával vegyítő írásmód mestere. A Nagymama és az Úristen egy matriarcha életét és elmúlását, egy társadalom átrendeződését tárja elénk.

Az utolsók

Már az első magyarázkodásuk is átlátszó és röhejes volt: az tudniillik, hogy Svédország NATO-tagsága miatt „vita van” a kormány és a Fidesz-frakció között. Volt ám ilyen vita Finnország ügyében is! Aztán amikor Törökország, amellyel a baráti magyar kormány együtt mozgott a két ország tagságának a blokkolásában, bejelentette, hogy a finnek részükről jöhetnek, Orbán is meggondolta magát.