Na, Felcsúton hogy lett új közvilágítás?

  • narancs.hu
  • 2018. február 23.

Belpol

Orbán kis faluja sem maradt ki a tutiból.

Felcsúton a 2016-2017-es felújítás óta úsznak LED-árban az utcák, és hogy ez a közvilágítási projekt sem esett messze sem az almától, sem a fától, sem az OLAF-jelentés szerint az Elios-ügyben érintett cégektől, az a Magyar Nemzet mai cikkéből derült ki

Felcsúton nem az Elios hozta a lámpákat, de a botrányban második leginkább érintett szereplő, a Sistrade Kft. már a felcsúti projektnek is komoly szereplője volt. Ugyanis a társaság végezte a korszerűsítési tanácsadást, és a cég a kormányfő vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető Elios-botrány egyik főszereplője – írja a Magyar Nemzet. A kft. tulajdonosa Hamar Endre, aki egyrészt közel áll Tiborczhoz is, olyannyira, hogy az Eliosban üzlettársak is voltak.

A Fejér megyei faluban kétlépcsős közvilágítás-modernizálás történt: először 259 közterületi lámpát cseréltek le ledtechnológiára, aztán még 96 lámpával bővítetták ezt. A Sistrade ráadásul nem csupán tanácsokat adott: a dokumentumokból az is kiderül, írja a napilap, hogy  Hamar Endre cége üzemelteti is a felcsúti közvilágítást.

A korszerűsítést a Magyar Nemzet szerint vélhetően már az OLAF-vizsgálat miatt nem az Elios végezte. A befutó egy U Light Kft. nevű vállalat volt, a 13,2 milliós beruházás nem érte el a közbeszerzési határt.

Az Elioshoz és a Sistrade-hez is köthető vélelmezhető csalássorozatról részletesen a tegnap megjelent Magyar Narancsban olvashat, íme, a cikk ajánlója:

Tiborcz és Orbán hálójában – Az Elios-ügy és az önkormányzatok felelőssége

Az utóbbi hetekben sorra derültek ki részletek arról a szervezettnek tűnő csalássorozatról, amelynek során a miniszterelnök veje és néhány kollégája alaposan megszedte magát az Európai Unió és a magyar állam pénzén.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?