Náci és antináci demonstráció a Hollán Ernő utcában - "Több százan leszünk"

  • Linder Bálint
  • 2008. április 10.

Belpol

Amikor reggel megjön az első körlevél, még azt gondolom, hogy ez a rendőrség dolga, vagyonvédelmi ügy, ha jól értem, valami boltot kéne megvédeni. A hír úgy szól, hogy Tomcat és bakancsos barátai délután demonstratív jegyvásárlás céljából ellátogatnak abba az újlipótvárosi jegyirodába, ahonnan szerintük sűrű fasisztázás közepette kidobtak egy lányt, aki egy nemzeti érzelmű zenekar koncertjére akart két hete jegyet venni. Az esetet a lány név nélkül teszi közzé az interneten, de ez is épp elég. A boltosok teljesen másként emlékeznek, de a szélsőjobbon nem vesződtek próbavásárlással: a Hollán Ernő utcai kirakatot a Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadsereg nevű zombikommandó (ami több hasonló támadást és Csintalan Sándor összeverését is elvállalta) a múlt héten egy Molotov-koktéllal kínálta meg.

Amikor reggel megjön az első körlevél, még azt gondolom, hogy ez a rendőrség dolga, vagyonvédelmi ügy, ha jól értem, valami boltot kéne megvédeni. A hír úgy szól, hogy Tomcat és bakancsos barátai délután demonstratív jegyvásárlás céljából ellátogatnak abba az újlipótvárosi jegyirodába, ahonnan szerintük sűrű fasisztázás közepette kidobtak egy lányt, aki egy nemzeti érzelmű zenekar koncertjére akart két hete jegyet venni. Az esetet a lány név nélkül teszi közzé az interneten, de ez is épp elég. A boltosok teljesen másként emlékeznek, de a szélsőjobbon nem vesződtek próbavásárlással: a Hollán Ernő utcai kirakatot a Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadsereg nevű zombikommandó (ami több hasonló támadást és Csintalan Sándor összeverését is elvállalta) a múlt héten egy Molotov-koktéllal kínálta meg. A fenyítést Tomcat a blogjában üdvözli, és látni akarja, mit tanultak a dolgból a hungarofób kufárok. Nem sokat, előlegezi meg honlapján. "A boltra rárepült egy Molotov-koktél, de a jelek szerint a zsidó tulajdonos és az általa alkalmazott oláh cigány szarzsák nem értett még ebből sem." Alkalomhoz illő öltözetet kér, és a gárda-tagok támogatását ígéri a hétfő délután 4-kor a Jászai Mari téren kezdődő programhoz. Több százan leszünk, jósolja, ha pedig "egy túlbuzgó zsici odajön emberkedni, kokárdát tépni vagy biciklit hajigálni, azt nyugodtan pofán lehet gyűrni".

Szóval mennek a nácik vásárolni és büntetni, mi is menjünk oda és mutassuk meg, hogy nem félünk - talál meg dél körül a második e-mail. Még mindig nem világos, mit lehet ott majd csinálni, azon kívül, hogy mi meg demonstratív módon nem veszünk jegyet vagy tüntetően megveretjük magunkat. Olyanok leszünk majd, mint Berlin, ahol menetrend szerint egymást ütik a fasiszták és az ellentüntetők? Lehet, hogy ez még mindig jobb, mintha ők egyedül masíroznának. Minden fasiszta hórukk mellé egy antifasiszta produkció? Hát talán igen, végül is nem kéne hagyni, hogy bárkit megfélemlítsenek. Ha nem megyek, ők nyertek.

Némi drukk azért van bennem a felállást illetően. Az esélylatolgatás a Jászai Mari térig tart. A napsütötte parkban már egy tucat rendőr, újságíró meg félszáz ellentüntető, egy csomó környékbeli vár, minden generációból. Öt perc múlva műsorkezdés, de a másik sarokban nagy meglepetésre Tomcaten és hadapródján kívül csak négy bomberdzsekis fiatalember toporog, kábé annyira félelmetesek, mint a Grabowski életére törő brigád a Macskafogóban. Velük szemben percről percre többen, jön ünnepelt író, költő és zenész, Fidelitas- és Új Generáció-tagok, még újságírók, jogvédők, tévés arcokról derül ki, hogy nem mind forgatni jött. Tomcat stábja viszont mindenkiről felvételt készít, egy idős férfi dühösen átkiabál, felesége kabátjánál fogva húzza vissza.

Átsétálunk az Odeon mozival szembeni bolthoz, a rendőrök az időközben 3-400 fősre duzzadt tömeget próbálják a járdára terelni, hogy a troli és az autók elférjenek. Az embereket Szabó György kerületi fideszes képviselő is hangosbeszélővel igazgatja, többen őt tudják a demonstráció mögött, mások szerint a láncot reggel a Marom nevű ifjúsági szervezet indította. Az egyre inkább be nem jelentett utcabálra hasonlító eseményen mindenkinek fülig ér a szája, hogy ennyien ugyanazt gondolták és aztán meg is lépték, a jelenetből épp csak a kopaszok hiányoznak. Megtelik a cukrászda is, jó fél órán át nem történik semmi, hacsak az nem valami, hogy Tomcat újra fel-, majd eltűnik, kisvártatva már a saroképületből, egy ötödik emeleti lakásból vigyorog és filmez. "Ezek szerint nem hazudott, mégis vannak zsidó barátai. Most azok bújtatják" - véli egy idős asszony, mások a rendőröknek javasolják, hogy talán néznének körül fenn, hátha találnak egy-két rongyot és benzines palackot. Rendezői vénával áldott tévés ellendemonstrálók jegyért sorba álló kígyóvá alakítanák a gomolygó tömeget, nem sikerül.

Öt körül Tomcat

leereszkedik megfigyelőállásából, és a közben befutó harminc-negyven fős erősítéssel indulna jegyet venni. Egy csoport útjukat állja, de közéjük rendőrök ékelődnek, így csak heves hangpárbaj, némi pulóverráncigálás és igazoltatás zajlik. Érdekes jelenség, ahogy a náci jelzőt mindig visszautasító szélsőjobbosok ezúttal magukra veszik a "nácik, haza!" skandálást, és "itthon vagyunk"-kal felelgetnek. A fekete ruhás csapat egy része kisvártatva sarkon fordul és maga elé zsidózva eloldalog, többen viszont a tömegbe vegyülnek. Tomcat úgy ég pajtásai előtt, mint a jegybolt a múlt héten, bár hiba volna leírni, szünet után még visszajöhet.

És így is történik. A rendőrség elkezdi az utcából kifelé terelni az ellentüntetőket, és mikor elballagnak, a felerészt kamasz hungaristák megpróbálnak még egyszer visszatérni a helyszínre, de egyenruhások sorfalába ütköznek. A főnök ekkor hivatalosan is befejezettnek nyilvánítja az akciót, és arra kéri szimpatizánsait, hogy egyenként tegyenek bejelentést a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőségnél és az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál amiatt, hogy "nem szolgálták ki őket, mert magyarok".

Ezt ugyan maga sem hiszi el, csak még mindig hevíti a fellépés láza.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.