Nagyot buknak a falusi boltok az árstopos árukon

  • narancs.hu
  • 2023. január 14.

Belpol

Viszont pályázhatnak 1-3 millió forint támogatásra január végéig. 

Két hetet kaptak a falusi élelmiszerüzletek tulajdonosai arra, hogy pályázatot nyújtsanak be a Magyar Falu Program keretében nekik szánt támogatásra. A kétezernél kevesebb lakosú településeken működő boltok számára január 12-én, csütörtökön nyílt meg a pályázati lehetőség, és január 31-én zárul – írja a Népszava.

A keret 3 milliárd forint. Egy-egy üzlet 1-3 millió forint közötti egyszeri vissza nem térítendő támogatást kaphat működési kiadások fedezésére. A segítséget így például a munkabér, a bérleti díj, a rezsi kifizetésére lehet felhasználni, árukészletre azonban nem. A Népszava úgy számol, ez a támogatás 1-3 ezer falusi kisboltnak segíthet.

Magyarországon 2022 első félévében több mint 35 ezer élelmiszer- és élelmiszerjellegű vegyes üzlet működött, de ebbe beleszámítanak a nagy láncok üzletei is. 

Nagy István agrárminiszter nemrég bejelentette, a mikrovállalkozásnak számító hentesek is kapnak 4,5 milliárd forintot, üzletenként szintén 3 milliót, de ez a pályázat még nem jelent meg. 

A Népszava cikke szerint az érintett kisboltokat nagyon megviselte az árstop bevezetése. Tulajdonosaik azon vannak, ha ellenőrzés jön, legyen elég cukor, liszt, étolaj a raktárban, és nagy az öröm, ha mindenből sikerül eleget venni a nagykertől. Nagyon meggondolják, mennyit tegyenek ki a polcra, mert amit megvesznek a vevők, azt nehéz pótolni, és úgyis csak veszteséget hoz.

Egy Nagyatádhoz közeli kisbolt tulajdonosa arról számolt be, a cukor kilóját 669, a lisztét 439 forintért, az étolajat 1248-ért veszi, és 275, 169, illetve 629 forintért kell adnia. Vesztesége több tízezer forintra rúg havi szinten még úgy is, ha a minimálisan előírt mennyiség feletti részt csak a vásárló kérésére hozza elő a raktárból. Az árstopos termékeken az üzlet sok százezer forintot bukott már. A vállalkozó persze kapott olyan tanácsot, hogy a veszteséget ossza rá a többi termékre, de könnyebb ezt megtenni egy olyan nagy üzletben, ahol 10-15 ezer árucikket kínálnak, mint nála alig százra, illetve arra a néhány tucatnyira, amiből napi szinten vásárolnak az emberek. 

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?