Sztrájkra készülnek a Bosch két hazai üzemében

  • narancs.hu
  • 2023. január 14.

Belpol

Hatvanban és Makláron nem sikerült megállapodni a béremelés mértékéről.

Kétórás figyelmeztető sztrájkot tervez a Munkástanácsok Fém-gép Ágazatához tartozó ÉTMOSZ Szakszervezet a Bosch két telephelyén, Makláron és Hatvanban – közölte szombaton a szakszervezet.

Kozma Zsolt, az ÉTMOSZ elnöke úgy tájékoztatott, hogy a két a Bosch-telephelyen a szakszervezet nem tudott megállapodni a munkáltatóval a béremelés mértékéről.

Az elmúlt hónapokban mindkét gyáregységnél olyan bércsomagról tárgyaltak, amelyben az egyéb juttatások ugyan megfeleltek a munkavállalók igényeinek, az alapbéremelés jövedelememelő hatása azonban elmarad az idei évre előre jelzett infláció mértékétől. Most mindkét telephelyen aláírásgyűjtés zajlik, amelyben felmérik a dolgozók sztrájkhajlandóságát.

A vita fő oka, hogy a tavalyi évközi öt százalékos inflációkövető bérkorrekciós jövedelemkiegészítést is beszámítja a Bosch az 2023-as alapbéremelésbe. Annak azonban a szakszervezet álláspontja szerint jövedelemnövelő hatása nincs, márpedig az idei évet érintő jövedelemnövelő bértárgyalásnál arról kell beszélni, mi az a mérték, ami a tavalyi jövedelmet növeli. 

Amennyiben megvan a munkásokban az elszántság, a szakszervezet kétórás figyelmeztető sztrájkot helyez kilátásba.  Az már biztos, hogy ha a munkáltató nem emel nagyobbat a tervezettnél, a szakszervezet továbbra sem fogja aláírni a bérmegállapodást, így a cég egyoldalúan végrehajthatja ugyan az emelést, megállapodás hiányában azonban lehetőség nyílik arra, hogy a szakszervezet év közben újabb tárgyalást kezdeményezzen – közölte a Munkástanácsok Fém-gép Ágazata.

Leadkép: Gyártósor a Robert Bosch Automotive Steering Kft. maklári üzemében. Fotó: MTI/Komka Péter

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk