Nagyot zuhant a magyarok várható élettartama

  • narancs.hu
  • 2021. július 25.

Belpol

Tavaly 143 ezren haltak meg az országban, ami több mint tízezerrel múlja felül az elmúlt évek átlagát. 

A születéskor várható élettartam ezzel párhuzamosan 75,52 évre csökkent tavaly az előző évi 76,16 évről, ami 0,64 éves mérséklődést jelent. Ilyen drasztikus visszaesésre a rendszerváltás óta nem volt példa – közölte a Portfolio a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira hivatkozva. 

A pandémia előtt évente 0,2 évvel nőtt a születéskor várható élettartam, tehát a 0,64 éves mérséklődés nagynak számít. Az idei év azonban még kedvezőtlenebb statisztikákat hoz, ami már látszik az év első hónapjainak halálozási számaiból, és az idei kilátások is bizonytalanok a várható negyedik hullám miatt a portál megállapítása szerint. 

A második hullám második fele és a harmadik hullám idén következett be, így nagy az esélye annak, hogy idén még több elhunytat fognak regisztrálni a statisztikákban. Nagy kérdés továbbá, hogy az elhalasztott műtétek, kezelések mennyire befolyásolják majd a várható élettartamot. 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

Figyelmébe ajánljuk

Orbán nagyotmondása a délszláv háborúba való magyar beavatkozás visszautasításáról

Nem létező szerbiai magyar beavatkozás amerikai követelésének visszautasításáról beszélt pénteki állami rádiós szózatában Orbán Viktor. Az 1999-es jugoszláviai légiháború során nem volt tervbe véve szárazföldi művelet, nem volt mit megakadályozni. Orbán hári jánosi „visszaemlékezése” egy bő másfél éve kezdődött önfényezés második része.