Nagytarcsai civil polgármester: „A győzelmünk nem Fidesz-ellenes hangulat eredménye”

Belpol

Nagytarcsán elsöprő civil győzelmet hozott az időközi önkormányzati választás, kizárólag az Otthonunk Nagytarcsa jelöltjei alkotják az új képviselő-testületet. A fideszes Rimóczi Sándort Gulyás Tamás István váltja polgármesterként, aki szerint a kormánypárti szimpatizánsok is rá szavaztak, a párt felső vezetése pedig későn kapcsolt, hogy nagy a baj Nagytarcsán. Most egy különösen nehéz időszakban veszi át a település irányítását, aminek egyik legégetőbb problémája a túlzott betelepülés. Interjú az újdonsült községvezetővel. 

magyarnarancs.hu: Eddig nem töltött be politikai tisztséget, most pedig polgármester lett. Hogyan vág neki a feladatnak? 

Gulyás Tamás István: A focihoz és a politikához mindenki ért. (Nevet) Most még mindenki a jéghegy csúcsát látja, de a győzelmünket nagyon komoly munka és felkészülés előzte meg.

Nem úgy fogok hivatalba lépni, hogy nem tudok semmiről semmit és csak mosolygok.

Felkészültem a törvényekből, jártam a testületi ülésekre. A csapatunkban van korábbi képviselő is, ő több éve önkormányzati munkával foglalkozik. De a teher nagy; sok a tennivaló, és nagy a bizalom az irányunkba. Komolyan kell vennünk a feladatunkat, be kell tartanunk az ígéreteinket. 

magyarnarancs.hu: Mostanáig a magánszférában dolgozott. Tud az eddigi tapasztalataiból meríteni? 

GTI: A civil szférában, egyesületi szinten már többször voltam vezetői pozícióban. Mindig úgy alakult, hogy nem felülről, hanem alulról választottak meg. 

 
Gulyás Tamás István, Nagytarcsa frissen megválasztott polgármestere
Fotó: Otthonunk Nagytarcsa
 

magyarnarancs.hu: A jelenlegi időszak nagyon nehéz az önkormányzatok számára. Milyen helyzetben veszi át a várost? 

GTI: Általános agglomerációs problémákkal küszködünk és helyben elmaradtak a fejlesztések. A község nem volt előkészítve arra, hogy növekedjen; utak, közművek, közvilágítás nélkül épültek meg településrészek. Lássuk be, ezek a mai világban óriási hiányosságok. 

magyarnarancs.hu: A közelmúltban volt is egy tüntetés emiatt a településen. Ön ki fogja tenni a „megtelt táblát”? 

GTI: A Pest megyei főépítész előtt van egy indítvány, aminek értelmében korlátozni tudnánk az építhető lakásszámot. Fél-háromnegyed év, amíg ez jóváhagyásra kerül, és beépül a Helyi Építési Szabályzatunkba. Fennállt egy veszély, hogy ezen idő alatt kampányszerűen megindulhatnak építkezések a településen, ezért javasoltam, hogy vezessünk be változtatási tilalmat, ami meg is történt. 

magyarnarancs.hu: Miért nem történtek fejlesztések? Nem jellemző ez a fideszes vezetésű településekre. 

GTI: Kialakult egy patthelyzet az önkormányzatban; a fideszes polgármesterrel szemben egy majdnem teljesen független, a község érdekeit szem előtt tartó képviselő-testület állt fel. A polgármester nem hajtott végre egyes intézkedéseket, gyakorlatilag nem volt a településnek gazdája. A pályázatok is elmaradtak. Bizonyos területek a hanyagolás miatt elkezdtek leromlani.

Mi csak irigykedve néztük, hogy milyen fejlesztések történnek a szomszédos, szintén fideszes vezetésű Kistarcsán és a XVI. kerületben. Nagytarcsán csak az volt a fontos, hogy a település növekedjen. 

magyarnarancs.hu: Attól nem tart, hogy egy teljesen független, civil önkormányzat nem élvezi majd a kormány támogatását? 

GTI: A községnek van adóbevétele, ezért önerőből is tudnunk kellene fejleszteni. De kell, hogy dolgozzunk ezen a területen. Példa a kistarcsai városvezetés, ami folyamatosan adja be a pályázatokat, és így nyernek is támogatásokat. Nem hiszek abban, hogy csak pártszimpátia alapján dől el, hogy ki kap pénzt. Vécsey László országgyűlési képviselő egyszer azt nyilatkozta, a település akkor is támogatást fog kapni, ha független polgármester vezeti majd. 

magyarnarancs.hu: Tehát van tőle ilyen ígéret Nagytarcsa felé. Kérdés, betartja-e, amit mondott. A képviselő hajlamos beleállni konfliktusokba: Gödöllőt az ellenzéki Gémesi György vezeti már hosszú ideje, és nekik nem rózsás a viszonyuk. 

GTI: A győzelmünk nem Fidesz-ellenes hangulat eredménye, és meg is kértük az ellenzéki szimpatizáns híveinket, hogy ne kezdjenek hangulatot szítani. Úgy gondoljuk, hogy nem párt vesztett nálunk, hanem Nagytarcsa nyert. Újra egységes községet szeretnénk képezni. A tárgyalás, párbeszéd pártján állunk. A csapatunkban egyébként van olyan, aki a kormánypárttal szimpatizál. De nem csak Vécsey képviselővel kell majd jó kapcsolatot ápolnunk, hiszen lehetséges, hogy az ivóvizet Budapesttől kell vásárolnunk majd. 

magyarnarancs.hu: Hosszú távon nem okozhat majd problémát, hogy a képviselő-testületet alkotó civil szervezeten belül jobb- és baloldaliak is vannak? 

GTI:

Itt nem jobb- és baloldali emberek vannak, hanem olyanok, akik nagytarcsaiként szimpatizálnak valamilyen párttal.

Ez nagyon nagy különbség. Azért indultunk el a pályán, mert korábban civilként elmentünk a falig, de lepattantunk róla. Most viszont bent vagyunk a házban!

magyarnarancs.hu: A háborús helyzetre hivatkozva nagyon sok adóbevételtől esnek el az önkormányzatok, és hamarosan az energiát sem rezsicsökkentett áron vásárolhatják majd meg. Fel van erre készülve? 

GTI: Ez nagy probléma, alternatív megoldásokat kell majd keresnünk. Tettünk egy javaslatot arra még az ellenünk induló, fideszes Réthy Erikkel közösen, hogy az épülő bölcsődénk az eredetileg tervezett helyett kedvezőbb fűtési rendszerrel legyen ellátva, de az utolsó testületi ülést a polgármester már nem hívta össze, ezért ezt nekünk kell továbbvinnünk. Még az is egy nagy probléma Nagytarcsán, hogy vannak honvédségi lakások, amiknek rendezetlenek a tulajdonosi jogviszonyai. A fűtési ellátó épület, komplexum átadásra került a községhez, de a lakások még a Honvédelmi Minisztérium tulajdonában vannak. A tárca nem tervezi ezeket fejleszteni, az önkormányzat pedig lassan emelt áron tud csak energiát vásárolni. Erre a lehető leggyorsabban kell választ találnunk. 

magyarnarancs.hu: Ezeket a problémákat az előző polgármester miért nem kezelte? 

GTI: Folyamatosan voltak kezdeményezések, de hogy milyen egyeztetések történtek, azt nem tudjuk, mert nem volt kommunikáció a polgármester részéről a képviselő-testület felé. 

magyarnarancs.hu: Rimóczi Sándor úgy hozott meg döntéseket a pandémia alatt, hogy nem egyeztetett a testülettel, ami később feloszlatta magát, ezért kellett az időközi választásokat kiírni. Az ő népszerűtlen magatartása hozzájárult a győzelméhez? 

GTI: A mostani eredmény soktényezős. Az előző választáson nagy volt a változási kedv. Rimóczi úgy lett polgármester, hogy összesen többen szavaztak más jelöltekre, mint rá.

Látták a község lakosai, hogy változás kell. Nem volt szimpatikus nekik, hogy egyszemélyben hozott döntéseket, amelyek lehet, nem is voltak törvényszerűek. Ez sokak igazságérzetét bántotta.

Mi pedig itt voltunk évek óta a helyi civil életben, próbáltuk segíteni a közösséget. A lakosok ezt felismerték. 

magyarnarancs.hu: Vannak más népszerűtlen kormánypárti polgármesterek az országban, akik szinte leválthatatlanok. Ha Rimóczit indították volna újra, akkor megválasztották volna? 

GTI: Nem a Fidesz-jelölt személyének szól az eredmény, hanem a választás előtt kialakult helyzetnek. Nagyon sok kormánypárti szimpatizáns szavazott ránk. A kampányidőszak szinte minden napjában kopogtattam, beszéltem a lakosokkal, az esetek hetven százalékában pozitívan fogadtak. Éreztem, hogy nagy a támogatottságunk. 

magyarnarancs.hu: A Fidesz híres arról, hogy jól tud mozgósítani, de ez most nem történt meg Nagytarcsán. 

GTI: A jelöltjeiket nem támogatták a kormánypárti szimpatizánsok. Legtöbb jelöltjük például nem volt párttag, van, aki két éve még a Fidesz ellen indult.  Mi ezzel szemben ismertek és szimpatikusak voltunk a választóknak.

Legjobb élményem az volt, amikor egy néni, akihez becsöngettem, mutogatott felém és azt mondta: „maga az a Gulyás, ajánlották magát nekem”. 

magyarnarancs.hu: A 24.hu készített egy riportot a választások másnapján, a lapnak azt nyilatkozta, a Fidesz felsőbb vezetése későn kapcsolt, hogy Nagytarcsán nagy a baj. Hogyan fordulhatott ez elő? Rimóczi népszerűtlen intézkedései ismertek voltak már egy ideje. 

GTI: Közvetlen információm nincs, de az a szóbeszéd járja, hogy a Fidesz létszámban nem nőtt helyben, a még meglévő tagok pedig nem jelezték fölfelé a problémát. A felsőbb vezetés így azt láthatta, hogy nő a község, tehát minden rendben van. Akkor bukhatott ki a dolog, amikor elkezdtünk nemrégiben tüntetni a települést érintő problémák miatt, de utána már nem sikerült rendezniük a soraikat. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk