Napelemes, mozgásérzékelős világítást kapott egy körforgalom

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. június 9.

Belpol

Európában egyedülálló az andornaktályai csomópont a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. szerint.

Európai szinten is egyedülálló közvilágítás épült ki egy körforgalomban Andornaktályán – közölte a beruházásért felelős Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. az MTI-vel.

A napelemes világítórendszer 50 millió forintból készült el a Zöld Garden Kft. kivitelezésében, a HOFEKA Kft. közreműködésével, és a NIF közleménye szerint akkumulátoros és szigetüzemű. Ez azt jelenti, hogy a legborúsabb napokon is működik, de arra az esetre, ha hosszú ideig nem termelődne elég áram, egy biztonsági fix energiabetáplálást is kiépítettek hozzá.     

A fényerőt szabályozó mozgásérzékelő szenzorokat helyeztek az oszlopokra, ami jelentős energiamegtakarítást eredményez, mert biztosítja, hogy a szabványos fényerőt csak akkor biztosítsa, amikor a körforgalmat használják.

 
Az új körforgalom.  Fotó: Fehér Zoltán/NIF Zrt.
 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!